Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σχέδιο για τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε μια «κακή τράπεζα» παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μία εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού («κακή τράπεζα») για να αναλάβει τον όγκο 1 τρισ. ευρώ των κόκκινων δανείων που αποτελούν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε η εποπτική Αρχή των τραπεζών της περιοχής.

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να πωλούν ορισμένα από τα «κόκκινα» δάνειά τους σε μία πανευρωπαϊκή κακή τράπεζα παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA), Αντρέα Ενρία, σε ομιλία του σήμερα στο Λουξεμβούργο. Τα δάνεια, είπε, θα τιμολογούνται στην «πραγματική οικονομική αξία» τους και η «κακή τράπεζα» θα κληθεί να πουλήσει σε μία τριετία τα δάνεια σε αυτή την αξία.

«Εάν η αξία αυτή δεν επιτευχθεί, η τράπεζα θα πρέπει να υποστεί όλη τη ζημία από την αγοραία τιμή. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνεται από την (αντίστοιχη) εθνική κυβέρνηση ως κρατική βοήθεια με όλους τους όρους που τη συνοδεύουν», σημείωσε ο Ενρία. Απαιτείται τώρα πιο αποτελεσματική δράση επειδή η EBA έχει διαπιστώσει «αδυναμίες της αγοράς» στις προσπάθειες να αντιμετωπισθούν τα κόκκινα δάνεια, πρόσθεσε. Βασικές αδυναμίες είναι η έλλειψη εύκολα προσβάσιμων και συγκρίσιμων στοιχείων για τα κόκκινα δάνεια και το ότι υπάρχουν πολύ λίγοι αγοραστές, διευκρίνισε.

Υπάρχει επίσης ανάγκη να αυξήσουν οι εποπτικές Αρχές την πίεση στις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνειά τους, όπως κάνει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε ο Ενρία. Αν και το ποσοστό των κόκκινων δανείων επί του συνόλου των δανείων μειώθηκε ελαφρά στο τρίτο τρίμηνο του 2016 στο 5,4%, οι τράπεζες της ΕΕ είναι πιο αργές στην αντιμετώπιση του προβλήματος σε σύγκριση με τις αμερικανικές τράπεζες.

Μια δεκαετία μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ανάγκασε κυβερνήσεις να διασώσουν τράπεζες με χρήματα των φορολογούμενων, η EBA ανέφερε ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επείγει. Οι ιταλικές τράπεζας έχουν κόκκινα δάνεια 276 δισ. ευρώ, που είναι τα υψηλότερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά 10 χώρες της ΕΕ έχουν ένα μέσο ποσοστό κόκκινων δανείων 10%, πολύ πάνω από το μονοψήφιο ποσοστό στις ΗΠΑ και αλλού.


Πηγή