Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ταξίδι στην ιστορία με αφετηρία το κάστρο της Μεθώνης

Οι διακοπές στη Μεσσηνία επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις στους ταξιδιώτες: πανέμορφες παραλίες, γραφικά παραθαλάσσια χωριά, ξεχωριστούς οικισμούς. Στην περιήγησή σας στην πλευρά αυτή της Πελοποννήσου, κάντε μια στάση στην όμορφη Μεθώνη με το επιβλητικό κάστρο της.

Δεν γνωρίζουμε πότε το σημείο οχυρώθηκε για πρώτη φορά αλλά η κατασκευή του υπάρχοντος κάστρου αποδίδεται στους Ενετούς και τοποθετείται γύρω στα 1209.

Το κάστρο είναι χτισμένο στη χερσόνησο του Αγίου Νικολάου και βρέχεται από τρεις πλευρές με θάλασσα. Τεχνητή πέτρινη γέφυρα το συνδέει με το μικρό φρούριο Μπούρτζι. Η καστροπολιτεία καταλαμβάνει έκταση 93 στρεμμάτων και αποτελεί και εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, που τα μεσαιωνικά χρόνια αποτελούσε σταθμό στο ταξίδι των προσκυνητών προς τους Άγιους Τόπους αλλά και των εμπορικών πλοίων που έπλεαν ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή. Το Μπούρτζι είναι χτισμένο σε μικρή νησίδα νότια του κάστρου και προσθέτει μια ιδιαίτερη ψηφίδα στο ιδιαίτερο τοπίο.

Στο εσωτερικό του κάστρου διασώζονται μεταξύ άλλων ερείπια από τα σπίτια των βενετσιάνων αρχόντων, από την περίοδο της ακμής του κάστρου αλλά και ο πλακόστρωτος δρόμος που οδηγούσε στην πύλη της θάλασσας.

Το στιβαρό κάστρο και το λιμάνι της Μεθώνης υπήρξαν για αιώνες κόμβος ταξιδιών και συναλλαγών. Και σήμερα, σαν μια ξεχωριστή μηχανή του χρόνου, υποδέχεται τους επισκέπτες και τους μεταφέρει νοερά σε άλλες εποχές.

ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ

localStorage.clear();


Πηγή