Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Ταξίδι στην οινική καρδιά της Βουργουνδίας

Η Ντιζόν είναι από τις πιο όμορφες και πιο καλοσυντηρημένες γαλλικές πόλεις του Μεσαίωνα. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο, στη μύτη της Βουργουνδίας, στο σταυροδρόμι Βορρά – Νότου.

Η Βουργουνδία είναι συνώνυμη με τα κρασιά και την υψηλή γαστρονομία. Η σαγηνευτική διαδρομή του κρασιού ξεκινάει από την πρωτεύουσα Ντιζόν και συνεχίζει σε περίπου 40 γραφικά χωριά σε ένα μωσαϊκό αγροτικών περιοχών με μακραίωνη παράδοση στην αμπελουργία.

Μοναστήρια, ανάκτορα και αρχοντικά κρύβονται πίσω από τους ατέλειωτους αμπελώνες που το καλοκαίρι μεταμορφώνονται σε μια πράσινη θάλασσα.

Το παλιό ιστορικό κέντρο της Ντιζόν εντυπωσιάζει με τα μεσαιωνικά κτίσματα που φιλοξενούσαν εμπόρους της εποχής.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί κανείς το γοτθικό καθεδρικό St. Bénigue, που χρονολογείται από τις αρχές του 11ου αιώνα και τη Notre Dame που κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα.

Γύρω από το Ανάκτορο των Δουκών και Κρατών της Βουργουνδίας απλώνεται όλη η μεσαιωνική πόλη ενώ 140 από τα μνημεία της περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η Ντιζόν είναι γνωστή και ως η πόλη με τα 100 καμπαναριά λόγω των σημαντικών της μνημείων εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Εκτός από τόπος ταφής των μεγάλων δουκών, το μοναστηριακό κτίριο του Champmol περιλαμβάνει και μια ενότητα από εξαιρετικά γλυπτά του Μεσαίωνα, με πιο γνωστό «το πηγάδι του Μωυσή».

Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και φιλοξενεί 2.700 ποικιλίες από φυτά. Μέσα στο παλιό Ανάκτορο των Δουκών φιλοξενείται το Μουσείο Καλών Τεχνών με εξαιρετική συλλογή από έργα φλαμανδικής ζωγραφικής.

Στην πλατεία Franc Rude πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη η γιορτή του κρασιού. Μάλιστα στη μέση μιας λίμνης υπάρχει το άγαλμα ενός αμπελουργού στο πατητήρι και από ένα βαρέλι, αντί να τρέχει νερό, βγαίνει το κρασί που γεμίζει όλη τη μικρή δεξαμενή.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

Ντιζόν / Βουργουνδία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η διάρκεια του ταξιδιού εξαρτάται από την πτήση ανταπόκρισης που θα επιλέξετε.

ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΝΤΙΖΟΝ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΝΤΙΖΟΝ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΝΤΙΖΟΝ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΝΤΙΖΟΝ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΝΤΙΖΟΝ ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΝΤΙΖΟΝ

ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΝΤΙΖΟΝ


Πηγή