Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Ταϊβάν: Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας «στραγγαλίζουν» το νησί- Τι λένε οι ειδικοί

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας δείχνουν ότι το Πεκίνο δεν χρειάζεται να εισβάλει στην Ταϊβάν για να την έχει υπό τον έλεγχό του και μάλλον μπορεί να στραγγαλίσει το αυτοδιοικούμενο νησί, αποκόπτοντάς το από τον έξω κόσμο.

Tο CNN δημοσιεύει τις εκιμήσεις αναλυτών για την πορεία των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Ασία, με επίκεντρο την Ταϊβάν, ενώ η Κίνα εξέδωσε ανακοίνωση διατρανώνοντας ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις συνεχίζονται.

Οι ασκήσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας, που ξεκίνησαν επίσημα την περασμένη Πέμπτη, επικεντρώθηκαν σε έξι ζώνες που ουσιαστικά περικύκλωσαν την Ταϊβάν, περιορίζοντας την πρόσβαση σε πολιτικά πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή, καθώς οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης πυραύλων.

 Στιγμιότυπο από παλιότερη άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Ταϊβάν
Στιγμιότυπο από παλιότερη άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Ταϊβάν/ Φωτογραφία AP

«Εξι ζώνες σε μια γραμμή, σαν μια θηλιά»

Ο Mενγκ Ζιανγίνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας PLA, είπε ότι οι έξι περιοχές επιλέχθηκαν για να δείξουν πώς η Κίνα μπορεί να αποκόψει τα λιμάνια της Ταϊβάν, να επιτεθεί στις σημαντικότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της και να κόψει την πρόσβαση των ξένων δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνδράμουν την Ταϊβάν.

«Συνδέστε τις έξι περιοχές σε μια γραμμή, σαν μια θηλιά, με τον κόμπο της θηλιάς ακριβώς στη νοτιοδυτική κατεύθυνση», είπε ο Μενγκ σε συνέντευξή του στο κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της CCTV.

Η ένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της κινεζικής πολιτικής και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να τεθεί το νησί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, σημειώνει το CNN.

Ο Μενγκ σημείωσε ότι οι βόρειες περιοχές ασκήσεων είχαν αποκλείσει με επιτυχία την Ταϊβάν από την Οκινάουα, το νησί όπου τόσο η Ιαπωνία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Στις νότιες περιοχές, η PLA έδειξε ότι μπορούσε να ελέγξει το κανάλι Bashi, «τον μόνο τρόπο εισόδου και εξόδου από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», είπε. Και στις ανατολικές περιοχές, οι δυνάμεις της Κίνας έδειξαν ότι μια ακριβής κινεζική πυραυλική βολή θα μπορούσε να αναγκάσει ξένα πολεμικά πλοία να απομακρυνθούν από τα ύδατα της Ταϊβάν, πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου περικύκλωση του νησιού της Ταϊβάν», υπογράμμισε ο Μενγκ.

Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP

Οι γιγαντιαίες στραιτωτικές ασκήσεις της Κίνας σόκαραν τον κόσμο

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν όταν η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι εξόργισε το Πεκίνο επισκεπτόμενη την Ταϊπέι την περασμένη εβδομάδα για να δείξει την υποστήριξή της στη δημοκρατία στο νησί.Το Πεκίνο πλημμύρισε τις θάλασσες και τους ουρανούς γύρω από την Ταϊβάν με πλοία και αεριωθούμενα — έως και 80 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία εντοπίστηκαν στα στενά της Ταϊβάν την Κυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο PLA εκτόξευσε επίσης ρουκέτες προς μικρά νησιά που ελέγχονται από την Ταϊβάν κοντά στην ηπειρωτική χώρα και εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους πιο μακριά, με μερικούς να πετάνε πάνω από την Ταϊβάν και να πέφτουν στον ωκεανό ανατολικά του νησιού. Πέντε έπεσαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας — ένα μήνυμα προς έναν εκ των βασικών υποστηρικτών της Ταϊβάν καθώς και προς την κυβέρνηση της Ταϊπέι.

Ένας χάρτης των έξι κινεζικών περιοχών ασκήσεων «καταγράφει ξεκάθαρα ποιες πιστεύουν οι Κινέζοι ότι είναι οι ζωτικές περιοχές για τον στρατηγικό εκφοβισμό της Ταϊβάν», έγραψε ο Μικ Ράιαν, συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και πρώην στρατηγός του Αυστραλιανού Στρατού, στο Twitter.

Τα εμπορικά πλοία και τα αεροσκάφη προειδοποιήθηκαν να παραμείνουν μακριά από τις ζώνες άσκησης, αναγκάζοντας ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες να θέσουν εναλλακτικές διαδρομές.

Αποκλεισμός με στρατιωτικές ασκήσεις και απειλές

Ο Καρλ Σούστερ, πρώην διευθυντής επιχειρήσεων στο Κοινό Κέντρο Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ στη Χαβάη, είπε ότι ο αποκλεισμός έξι ζωνών έδειξε πώς θα μπορούσε να ξεκινήσει μια στρατηγική απομόνωσης.

«Η άσκηση έδειξε ότι ο αποκλεισμός σε μια σύγκρουση δεν χρειάζεται να απαιτεί συνεχή ναυτική παρουσία στην ανοικτή θάλασσα, αλλά μάλλον, η ναυτιλία και η εναέρια κυκλοφορία μπορούν να αποτραπούν από αεροπορικές και πυραυλικές απειλές για την υποστήριξη ενός θαλάσσιου αποκλεισμού», είπε ο Σούστερ.

«Η άσκηση… υποδηλώνει ότι το Πεκίνο θα απομονώσει πρώτα την Ταϊβάν και θα καταφύγει σε αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές με την ελπίδα να σπάσει την πολιτική βούληση της Ταϊπέι. Μια δαπανηρή εισβολή είναι πιθανώς η τελευταία λύση», είπε ο Σούστερ.

Προσχεδιασμένη η αντρίδραση του Πεκίνου

Ο Σούστερ είπε ότι πολλά από αυτά που έδειξε το Πεκίνο ήταν επί μακρόν στα σκαριά. Οι ασκήσεις συνέπεσαν με τις τυπικές στρατιωτικές ασκήσεις στο εκπαιδευτικό ημερολόγιο του PLA, αλλά είπε ότι η επίσκεψη της Πελόζι επέτρεψε στην Κίνα να κάνει μια πιο ηχηρή δήλωση.

«Το μέγεθος, η γεωγραφική έκταση και η πολυπλοκότητα της άσκησης αντανακλούσαν μήνες προγραμματισμού», είπε. «Αυτή η άσκηση σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση της διευρυνόμενης στρατιωτικής άσκησης της Κίνας και της εκστρατείας εκφοβισμού της Ταϊβάν».
είπε ότι αναμένει ότι η PLA θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Ταϊβάν και θα μπορούσε επίσης να στείλει ένα μήνυμα και στην Ιαπωνία με περισσότερες ασκήσεις στα βόρεια του νησιού.

Φωτογραφία AP
Φωτογραφία AP

«Ο στόχος είναι ο εκφοβισμός μέσω της εφαρμογής όλων των στοιχείων της κινεζικής ισχύος»

Νέες ασκήσεις είναι επίσης πιθανές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στα 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια νερού, σχεδόν όλα τα οποία η Κίνα διεκδικεί ως κυρίαρχο έδαφός της, όπου το Πεκίνο έχει δημιουργήσει στρατιωτικές οχυρώσεις σε αμφισβητούμενα νησιά, είπε ο Σούστερ.

«Αδυνατώντας να την εκφοβίσει, ο Κινέζος ηγέτης, Σι Ζιπίνγκ έπρεπε να επιδείξει την ισχύ της χώρας του — διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική», είπε.

Ενώ οι στρατιωτικές ασκήσεις έδωσαν στον Σι ισχυρά εχέγγυα για να υποστηρίξουν την αποφασιστικότητά του, η Κίνα έπληξε επίσης την Πελόζι και την κυβέρνηση των ΗΠΑ με μια σειρά κυρώσεων. «Ο στόχος είναι ο εκφοβισμός μέσω της εφαρμογής όλων των στοιχείων της κινεζικής ισχύος», υποστήριξε ο Σούστερ.


Πηγή