Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τα βασικά tips για μία επιτυχημένη συνέντευξη

Η συνέντευξη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού και μία πολύ σημαντική διαδικασία από την οποία περνά ένας εργαζόμενος προκειμένου να επιλεχθεί για μία θέση εργασίας.

Από τη στιγμή που σας καλούνε σε συνέντευξη, σημαίνει ότι το βιογραφικό σας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του εργοδότη και θέλει να γνωρίσει από κοντά τον υποψήφιο στον οποίο ανήκει.

Ποια είναι τα κλειδιά που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη έκβαση της συνέντευξης και ποια χαρακτηριστικά σας πρέπει να παρουσιάσετε τόσο στη συνέντευξη όσο και στο βιογραφικό σας για να αποδείξετε ότι είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση;

Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο του προγράμματος «Youth Empowered» στη Θεσσαλονίκη, ένα πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων 18-30 ετών στη χώρα μας. Η πρώτη μέρα στο σεμινάριο περιλάμβανε την ενότητα που αφορά στην ανάπτυξη των Life Skills και εστιάζει στη δημιουργία του σωστού βιογραφικού, στην αναγνώριση των δυνατών σημείων και στην προετοιμασία για συνέντευξη με υποψήφιο εργοδότη.

Οι μέντορες του προγράμματος, στελέχη της εταιρείας και της αγοράς, εθελοντικά προσφέρουν και μεταδίδουν στους νέους την εμπειρία τους και τις γνώσεις που οι ίδιοι έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Οι άνθρωποι του Κariera.gr μοιράζονται τα πιο βασικά tips για μία επιτυχημένη συνέντευξη. Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί!

ARG_5634

1. Πώς να ξεκινήσετε

Το πρώτο βήμα ξεκινά από το Γραφείο Διασύνδεσης, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για το ποιες εταιρίες αναζητούν άτομα και προσφέρουν θέσεις εργασίας στον κλάδο που έχετε αποφοιτήσει. Ένας επιπλέον τρόπος να εντοπίσετε πιθανές ευκαιρίες είναι τα social media (κυρίως το LinkedIn), όπου μπορείτε να αναζητήσετε αποφοίτους της σχολής σας για να δείτε πού έχουν απορροφηθεί. Επίσης, μέσω site αναζήτησης εργασίας όπως το Kariera.gr, μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για «ανοιχτές» θέσεις εργασίας από διάφορες εταιρίες. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να παρακολουθείτε κλαδικά event αλλά και συνέδρια για να είστε ενήμεροι για τις εξελίξεις του κλάδου, αλλά και να αυξήσετε την επαγγελματική σας δικτύωση.

2. Το σωστό βιογραφικό

Το σωστό βιογραφικό είναι πλήρες, αλλά όχι φλύαρο. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να είναι μονοσέλιδο, ξεκινώντας συνήθως από την εκπαίδευση, με την επαγγελματική εμπειρία να ακολουθεί. Αν ωστόσο η επαγγελματική σας εμπειρία είναι πάνω στον κλάδο εξειδίκευσής σας, καλό θα είναι να ξεκινήσετε με αυτό, διότι είναι πιο σημαντικό να την αναδείξετε. Φροντίστε η ανάλυση των εργασιακών σας καθηκόντων να γίνεται μόνο με bullet points και με σύντομο τρόπο. Μην ξεχνάτε να αναφέρετε projects που έχετε διαχειριστεί στη σχολή σας και τον ρόλο που είχατε σε αυτά. Χρησιμοποιήστε ρήματα που δείχνουν δράση αλλά και αριθμούς ή μετρήσιμα στοιχεία (εφόσον υπάρχουν) για να παρουσιάσετε τα αποτελέσματα της δουλειάς σας.

3. Προετοιμασία για τη συνέντευξη

Η σωστή προετοιμασία είναι το παν! Πριν πάτε σε μια συνέντευξη οφείλετε να έχετε διαβάσει την περιγραφή της θέσης και να έχετε μελετήσει τα καθήκοντα, κρατώντας σημειώσεις για τα χαρακτηριστικά της ή ακόμα και προετοιμάζοντας διευκρινιστικές ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε. Επίσης, μην ξεχάσετε να κάνετε μια περιήγηση στο site της εταιρίας για να ενημερωθείτε καλύτερα για τη δραστηριότητά της, την πορεία της, και τυχόν νέες πρωτοβουλίες που έχει ξεκινήσει.

4. Τι να προσέξετε στην εξωτερική εμφάνιση

Προσπαθήστε η εξωτερική σας εμφάνιση να ακολουθεί το μέγεθος και την κουλτούρα της εταιρίας στην οποία θέλετε να γίνετε μέλος και να είναι πιο προσεγμένη από αυτή που έχετε στην καθημερινότητά σας. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τις εκκεντρικότητες και, αν είστε κοπέλα, τα ψηλά τακούνια.

ARG_5581

5. Η γλώσσα του σώματος και η σημασία του «τι λέτε και πώς το λέτε»

Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ σημαντική και υποστηρίζει όλη σας την εμφάνιση σε μια συνέντευξη. Φροντίστε να κοιτάτε τον συνομιλητή σας διαρκώς, χωρίς ωστόσο να δείχνετε υπερβολικά φιλικοί και άνετοι. Καθίστε με τα χέρια σας να ακουμπάνε στο γραφείο και να θυμάστε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν στην κινησιολογία σας, αποφεύγοντας τις υπερβολές στον τρόπο έκφρασης.

ARG_6658

6. Τυπικοί και απόμακροι ή πιο άμεσοι και φιλικοί;

Να είστε ευχάριστοι και χαμογελαστοί και να αφήσετε τον συνομιλητή σας να κατευθύνει την κουβέντα, καθορίζοντας και το πόσο φιλικοί θα είστε. Φροντίστε στη συζήτηση να μην περάσετε σε πρώτο πρόσωπο και μην χρησιμοποιήσετε «αργκό» εκφράσεις.

7. Η επόμενη μέρα από τη συνέντευξη

Μετά από τη συνέντευξη οφείλετε να στείλετε ένα ευχαριστήριο mail για το χρόνο που σας διέθεσε το στέλεχος της εταιρίας. Αν αναρωτιέστε αν πρέπει να επικοινωνήσετε εσείς και πόσο πρέπει να περιμένετε, προτείνουμε εφόσον έχετε ρωτήσει για τα επόμενα βήματα, να κάνετε μια υπενθύμιση σε διάστημα μιας εβδομάδας. Αν πάλι σας έχουν δώσει ένα χρονικό ορίζοντα για την κάλυψη της θέσης, μπορείτε να κάνετε μια υπενθύμιση όταν παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα.

ARG_6653

8. Πώς θα βοηθηθείτε να επιστρέψετε στην αγορά εργασίας

Θα πρέπει να παρακολουθείτε τη ζήτηση στην αγορά εργασίας αναφορικά πάντα και με τα προσόντα σας και να μελετάτε τις κλαδικές εξελίξεις γύρω από το αντικείμενο σας. Πολύ μεγάλη σημασία έχει να δικτυώνεστε με τα κατάλληλα άτομα και με ανθρώπους της αγοράς και να ασχολείστε με διάφορες δραστηριότητες του αντικειμένου σας, ώστε να εξειδικεύεστε στον τομέα σας. Τέλος, ενισχυτικό στο βιογραφικό σας θα είναι να αναπτύξετε εθελοντική δράση σε κάποια ΜΚΟ.

ARG_6619

Τα παραπάνω είναι μια μικρή «γεύση» από τα εφόδια που το «Youth Empowered» μπορεί να προσφέρει στους νέους ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας πιο αισιόδοξοι και δυνατοί.

Το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν, διαδικτυακά και μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, βασικές προσωπικές και επαγγελματικές δεξιότητες, θεμελιώδεις για τη σημερινή αγορά εργασίας, όπως: αλληλεπίδραση και δικτύωση, προετοιμασία βιογραφικού και συνέντευξης, project management, τεχνικές διαπραγμάτευσης, διαχείριση χρόνου, τεχνικές πωλήσεων, βασικές γνώσεις οικονομικών και Business planning.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα:

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Coca-Cola Τρία Έψιλον που στόχο έχει να βοηθήσει μέχρι το 2020, 20.000 νέους να διεκδικήσουν ευκαιρίες απασχόλησης με επιτυχία.

Μέσα από ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με ειδικούς στην αγορά εργασίας, όπως το kariera.gr, που αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη του προγράμματος, καθώς και φορείς και επιχειρήσεις που προσφέρουν τεχνογνωσία και δικτύωση, το πρόγραμμα στοχεύει να δώσει σε νέους 18-30, που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν μια θετική αλλαγή στη ζωή τους. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και δεν προϋποθέτει πτυχίο ή εξειδίκευση. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσω πενθήμερων εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και παράλληλα, διαδικτυακά, μέσω μίας πρωτοποριακής πλατφόρμας e-learning.

Βρείτε τις αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα στη σελίδα του Youth Empowered, στην ιστοσελίδα της Coca-Cola Τρία Έψιλον gr.coca-colahellenic.com.

localStorage.clear();


Πηγή