Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τα διλήμματα της ΔΕΘ και η επίθεση στον Ανδρουλάκη: «Εγώ ή ο Τσίπρας» είπε ο πρωθυπουργός

Η τελευταία ΔΕΘ πριν τις εκλογές αξιοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο μέχρι να στηθούν οι κάλπες και να επαναπροσδιορίσει την πολιτική αντιπαράθεση σε αυτά που ο ίδιος κρίνει ως τα κυρίαρχα θέματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες η χώρα και η κοινωνία.

Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να αφήσει σε δεύτερο πλάνο την συζήτηση για τις παρακολουθήσεις που έχει μονοπωλήσει την πολιτική ατζέντα και να βάλει απέναντι του τον κ. Τσίπρα στα πεδία όπου ο ίδιος εκτιμά ότι κυριαρχεί και είναι η οικονομία, η διαχείριση των κρίσεων και η άμυνα και ασφάλεια της χώρας. Φρόντισε, ακόμα, να επιβεβαιώσει το ρήγμα με τον κ. Ανδρουλάκη προσωπικά, όχι όμως με τους ψηφοφόρους του κέντρου γενικά και του ΠΑΣΟΚ ειδικά.

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος -Τι είπε για ΣΥΡΙΖΑ και Ανδρουλάκη

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Είμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι έχουμε εξαγγείλει -Θα τηρηθεί στο ακέραιο το πακέτο μέτρων



Τα τρία «όχι» του Πρωθυπουργού

Με τρία «όχι» σε εκλογές, αλλαγή του εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να επιβεβαιώσει το θεσμικό πρόσημο της αντίληψης του για την πολιτική, κόντρα σε όσους επιχειρούν να το αμφισβητήσουν, να αποσαφηνίσει εντός και εκτός της χώρας τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και να ενισχύσει το επιχείρημα για ανάγκη σταθερότητας έναντι όσων στην αντιπολίτευση «επιδιώκουν την κοινωνική αναταραχή». «Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες δεν αλλάζουν λίγο πριν τις εκλογές», ήταν η καθαρή απάντηση για την αλλαγή εκλογικού νόμου και προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να αλλάξουν από κοινού την απλή αναλογική, υπονοώντας πως αν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές δεν έχει να χάσει αλλά να κερδίσει από την σταθερότητα που θα προσφέρει στην χώρα μια τέτοια κίνηση.

Δεν ήταν όμως η μόνη πρόκληση προς τον κ. Τσίπρα για τον οποίο είπε ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς η χώρα θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς κρίσεις που απειλούν την οικονομία και τις αντοχές της οικονομίας. Τον κατηγόρησε για ψέματα και fake news καθώς δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επί των πραγματικών στοιχείων.

«Το δίλημμα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας»

Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και προειδοποίησε τους πολίτες ότι «μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και τη στήριξη-ανοχή του κ. Κουτσούμπα», την οποία χαρακτήρισε «τερατογένεση». Με αυτό τον τρόπο θέλησε να ξορκίσει την χαλαρή ψήφο στην πρώτη κάλπη, καθώς εν πολλοίς θα κρίνει και το τι θα γίνει στην δεύτερη. Επίσης, ταύτισε Τσίπρα και Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «η στάση του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη με κάνει να πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι όλη αυτή η προσπάθεια περί ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δεν ανταποκρίνεται μάλλον στα ειλικρινά αισθήματα και τις επιθυμίες του κ. Ανδρουλάκη». Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε τη ρήξη της κυβέρνησης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως με τους ψηφοφόρους του κόμματος. Όπως είπε «ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό», το οποίο συμπλήρωσε ότι συνεχίζει να βλέπει θετικά σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Αποκαλυπτική της λογικής πίσω από αυτή την προσέγγιση ήταν η απάντηση που έδωσε για την κριτική που του έχει ασκήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο θέμα των παρακολουθήσεων με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και με άλλους ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μάλλον είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν». 


Πηγή