Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τα επιπλέον 32 δισ. ευρώ που θα λάβουμε αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει η Ελλάδα – Newsbeast

Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί στα κράτη μέλη της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού, αναφέροντας χαρακτηριστικά με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι «η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν κερδισμένη απ’ αυτό» και «αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές της».

Γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι του ελληνικού λαού προεκλογικά και στις προγραμματικές της δηλώσεις να προωθήσει συγκεκριμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις με κύριο στόχο την επενδυτική ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ξεκίνησε άμεσα και δυναμικά να εφαρμόζει το πρόγραμμά της το 2019 και στον προϋπολογισμό του 2020, όμως από τις αρχές της χρονιάς που διανύουμε ο κόσμος και η χώρα βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε μια τεράστια υγειονομική κρίση – την πανδημία – και στην πρωτοφανή ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο που ακολούθησε. Το μεγάλο πακέτο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, από το οποίο η Ελλάδα είναι κατεξοχήν κερδισμένη, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές της και να εκπληρώσει τις πολιτικές της δεσμεύσεις.

Τα 32 επιπλέον δισ., που διεκδίκησε και κέρδισε η κυβέρνηση, της δίνουν την ευκαιρία να επιταχύνει πολύ σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια, να κινητοποιήσει σημαντικούς ιδιωτικούς πόρους και να πραγματοποιήσει καινοτόμες δράσεις και μεγάλες επενδύσεις που θα αλλάξουν την όψη της χώρας, σε ό,τι αφορά ιδίως τη μετεξέλιξη της οικονομίας σε σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή ευρωπαϊκή agenda. Και να τα συνδυάσει όλα αυτά με τολμηρές μεταρρυθμίσεις (π.χ. η μεταρρύθμιση του δεύτερου πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστημα), για τις οποίες είχε είτε ούτως είτε άλλως δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού, ο οποίος και τις ενέκρινε στις εκλογές που έγιναν πριν από έναν χρόνο.

Η ορθή αξιοποίηση του Next Generation EU είναι άμεσα συνυφασμένη όμως και με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μειώσεις φόρων και εισφορών που είχε εξαγγείλει, οι οποίες αναβλήθηκαν λόγω της σοβαρής δημοσιονομικής επιδείνωσης που προκάλεσε η ύφεση του κορoνοϊού. Για τον απλούστατο λόγο ότι η πολύ ταχύτερη ανάπτυξη την οποία θα επιφέρει, δημιουργεί πολύ σημαντικό πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ενώ είναι καταρχήν δυνατόν να χρηματοδοτηθούν στο πακέτο αυτό όχι μόνο επενδύσεις αλλά και το εφάπαξ κόστος δράσεων και μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και για μια αντίστοιχα μεγάλη ευθύνη για την κυβέρνηση και όλα τα στελέχη της και προπαντός γι’ αυτά που θα έχουν ως καθήκον να υλοποιήσουν το σχέδιο που θα καταρτίσει και θα καταθέσει η Ελλάδα στους αμέσως επόμενους μήνες.


Πηγή