Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Μυτιληναίου εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Μυτιληναίου εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή


Για κερδοσκοπικά παιχνίδια συγκεκριμένης επιχείρησης τα οποία εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες στο χώρο της ενεργειακής αγοράς μετά την έναρξη του «target model» (του ενιαίου δηλαδή μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κάνουν λόγο τα «Παραπολιτικά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας δεν είναι άλλος από την εταιρεία PROTERGIA του Ομίλου Μυτιληναίος. Η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να εκτελεί μια διπλή στρατηγική. Αφενός κερδοσκοπεί ως παραγωγός ενέργειας ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές χονδρικής και αφετέρου επιχειρεί μια βίαιη αναδιανομή της πίτας στη λιανική του ρεύματος, οδηγώντας σε αφανισμό τις εταιρείες λιανικής, που είτε θα κλείσουν λόγω τεράστιων ζημιών αν δεν μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους πελάτες τους, είτε θα αναγκαστούν να χάσουν τους πελάτες τους αν προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων τους».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, το ίδιο βράδυ που η κυβέρνηση προέβη σε τηλεδιάσκεψη με τους ηλεκτροπαραγωγούς για το θέμα, «ο γενικός διευθυντής της PROTERGIA Ντίνος Μπενρουμπή έσπευσε μετά την τηλεδιάσκεψη να κάνει δήλωση ότι η εταιρεία του δεν θα αυξήσει τις τιμές ρεύματος για τους πελάτες της το 2021. Την ίδια στιγμή ξεκίνησε ένας διαφημιστικός βομβαρδισμός των καταναλωτών με το νέο σποτ της PROTERGIA με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το έργο δηλαδή ήταν πολύ καλά στημένο. Ο Όμιλος Μυτιληναίος κερδοσκοπεί ως παραγωγός ενέργειας ανεβάζοντας τις τιμές της χονδρικής βγάζοντας εκατομμύρια ευρώ και μετά ανακοινώνει ότι δεν θα αυξήσει τα τιμολόγια στη λιανική, ποντάροντας στη μεγάλη αύξηση στο μερίδιο αγοράς που θα πάρει από την κατάρρευση όσων δεν μπορούν να παίξουν αυτό το παιχνίδι».

Η εφημερίδα καταλήγει πως «το καλά αυτό οργανωμένο παιχνίδι» υλοποιείται στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών και της κυβέρνησης θεωρώντας επιβεβλημένη την αντίδραση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τέλος, γίνεται λόγος για σωρεία καταγγελιών κατά του ομίλου από πολλές άλλες εταιρείες και πως αναμένονται αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα.


Πηγή