Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τα λαμπερά φώτα του Λας Βέγκας «θάμπωσαν» από το αίμα των 59 νεκρών

Βαρύς και θλιβερός είναι ο απολογισμός των τυφλών πυρών του 64χρονου Στίβεν Πάντοκ σε μουσικό φεστιβάλ στο Λας Βέγκας. Με ορμητήριο ένα δωμάτιο στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay Hotel and Casino, ο Πάντοκ άνοιξε πυρ κατά χιλιάδων ανθρώπων που παρακολουθούσαν συναυλία κάουντρι μουσικής σε χώρο κοντά στο ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 59 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 525, στο πλέον αιματηρό επεισόδιο του είδους που έχει καταγραφεί στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Στο άκουσμα των πυροβολισμών επικράτησε πανικός και χάος, καθώς ο κόσμος έτρεχε να βρει καταφύγιο από τις σφαίρες μην γνωρίζοντας από πού προέρχονται ή τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους εκατοντάδες τραυματίες, κάποιοι τραυματίστηκαν από σφαίρες ή θραύσματα αλλά άλλοι ποδοπατήθηκαν. Πάνω από δέκα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο 64χρονος δράστης ζούσε σε συνοικία όπου ζουν πολλού συνταξιούχοι στην πόλη Μεσκίτ της Νεβάδα. Οι αρχές εκτιμούν πως έδρασε μόνος, αν και το κίνητρό του είναι άγνωστο.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο οι αμερικανικές αρχές λένε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό αυτόν. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο Πάντοκ δεν είχε ποινικό μητρώο. Πρώτα φαίνεται πως τραυμάτισε έναν φύλακα ασφαλείας, μέσα από την πόρτα της σουίτας του, και στη συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε πριν μπουν οι αστυνομικοί στο δωμάτιο.

«Δεν έχουμε ιδέα ποιες ήταν οι πεποιθήσεις του, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό ενός ψυχοπαθούς» δήλωσε ο σερίφης Joseph Lombardo ενώ ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις διασύνδεσης του Πάντοκ με στρατιωτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο δωμάτιο του Πάντοκ βρέθηκαν 23 όπλα κι άλλα 19 εντοπίστηκαν στο σπίτι του.

Ο ιδιοκτήτης του οπλοπωλείου Guns & Guitars στο Μεσκίτ, Chris Sullivan, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιβεβαίωνε πως ο Πάντοκ ήταν πελάτης «με όλους τους απαραίτητους ελέγχους και όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες». «Δεν έδωσε ποτέ κανένα σημάδι για να πιστέψουμε πως είναι ασταθής ψυχολογικά ή αδύναμος» δήλωσε ο Sullivan.

Το περιστατικό προκάλεσε και πάλι την οργή των πολέμιων της οπλοκατοχής, αν και δεν αναμένεται αυτό να μεταφραστεί σε κάποια ενέργεια στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με το Reuters, η Νεβάδα έχει μερικούς από τους πιο χαλαρούς νόμους σχετικά με την οπλοκατοχή σε όλες τις ΗΠΑ. Δεν απαιτεί από τους ιδιοκτήτες τους να έχουν κάποια άδεια ούτε και να δηλώνουν τα όπλα τους. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πάντως πως είναι πολύ νωρίς για να εξεταστούν πρακτικές περιορισμού των όπλων. «Σήμερα είναι η ημέρα παρηγοριάς προς τους επιζώντες και θρήνου για εκείνους που χάθηκαν» δήλωσε η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Σάρα Σάντερς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως θα ταξίδευε στο Λας Βέγκας για να συναντήσει θύματα και συγγενείς τους.

Σοκαρισμένος ο αδελφός του δράστη

Ο αδελφός του δράστη, Έρικ Πάντοκ, δήλωσε πως η οικογένειά του είναι σοκαρισμένη. «Είμαστε τρομοκρατημένοι, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα θύματα. Δεν είχαμε ιδέα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αδελφός του δεν ανήκε σε πολιτικές ή θρησκευτικές οργανώσεις και δεν είχε ιστορικό ψυχικών ασθενειών. Ο πατέρας τους ήταν ληστής τραπεζών που συμπεριλαμβανόταν κάποτε στη λίστα του FBI με τους πλέουν καταζητούμενους φυγάδες.

Μιλώντας από το σπίτι του, στο Ορλάντο, ο Έρικ περιέγραψε τον αδελφό του ως έναν «πλούσιο τύπο» που του άρεσε να παίζει video poker και να κάνει κρουαζιέρες. Έδειχνε, είπε, να έχει κατασταλάξει σε μια ήρεμη ζωή μετά τη μετακόμισή του στη Νεβάδα από τη Φλόριντα.

Οι τρομακτικές περιγραφές

Οι πυροβολισμοί άρχισαν να πέφτουν την ώρα που βρισκόταν στη σκηνή του μουσικού φεστιβάλ ο Jason Aldean. Τα βίντεο από τη στιγμή εκείνη δείχνουν τους παρευρισκόμενους να τρέχουν να σωθούν ενώ ο δράστης έριχνες στα τυφλά από απόσταση περίπου 320 μέτρων.

«Ο κόσμος έπεφτε στο έδαφος. Οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν. Μπορεί να ήταν κι εκατό κάθε φορά» περιέγραψε ένας από τους παρόντες. «Ήταν τρελό, έπεσα πάνω στα παιδιά για να τα προστατέψω. Εκείνα είναι 20 χρονών, εγώ 53, έζησα μια ωραία ζωή» είπε ο Mike McGarry, που παρακολουθούσε τη συναυλία.

localStorage.clear();


Πηγή