Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τα ονόματα που απαγορεύεται να αποκαλούν τον Πούτιν –Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα λογοκρισίας

Η δημοτικότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία έχει πάρει εδώ και χρόνια την κατιούσα και ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε αυτή την κατρακύλα με πολλούς πολίτες να εκτονώνουν την οργή τους για τον πρόεδρό της χώρας τους στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, όσα λέγονται για τον Πούτιν στο Ίντερνετ – που ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποκαλέσει πριν από χρόνια «σχέδιο της CIA», παρακολουθούνται λεπτομερώς από τον ρωσικό μηχανισμό λογοκρισίας, όπως αποκαλύπτουν εσωτερικά του έγγραφα.

«Ροσκομναντσόρ» αποκαλείται ο μηχανισμός αυτός, με το επίσημο όνομα «Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Εποπτεία στον Τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Μαζικής Επικοινωνίας», που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των Ρώσων πολιτών στο Διαδίκτυο και των ΜΜΕ και μπλοκάρει ιστοσελίδες επικριτικές για τον Πούτιν, ειδικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όπως το δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, τη Google News και πολλά δυτικά ΜΜΕ.

Όπως, όμως προκύπτει, από εσωτερικά έγγραφά της που έπεσαν στα χέρια της ομάδας των Λευκορώσων χάκερς “Cyberpartisans” και «χτένισε» η ρωσική πλατφόρμα “Mediazona”, η “Ροσκομναντσόρ” έχει συντάξει μια λίστα με πάνω από 700 όρους, που θεωρεί προσβλητικούς για τον Πούτιν.

«Τσάρος,
διαφθορά, KGB, καράφλα…»

Η χρήση των λέξεων αυτών θεωρείται αδίκημα μόνον όταν συσχετίζονται με τον Πούτιν, ακόμη και σε λεζάντες φωτογραφιών του Ρώσου προέδρου.

Να πώς προσπαθεί ο Πούτιν να ελέγξει το ίντερνετ στη Ρωσία

Πούτιν: «Το ίντερνετ είναι σχέδιο της CIA»

Προσβλητικές λέξεις ή και ύβρεις -όπως «μπ@στ@ρδος, μ@..@ς, σκ@τό και άλλες-, αποτελούν τον κύριο όγκο στη λίστα των απαγορευμένων όρων, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που φαντάζουν εκ πρώτης όψεως αθώοι, αλλά σημαίνουν συναγερμό στο ρωσικό μηχανισμό λογοκρισίας όταν συνδυάζονται με τον Πούτιν: μεταξύ άλλων οι λέξεις «διαφθορά», «κυρώσεις», «τσάρος», «KGB», «παλάτι» και … «καράφλα».

Πέραν τούτων απαγορεύεται ο συσχετισμός του Πούτιν με λέξεις ή φράσεις που παραπέμπουν στη συνουσία, όπως: «σεξ», «πορνό», «αιδοίο», που κατά την άποψη της Ροσκομναντσόρ θίγουν το κύρος του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου.

Το περίεργο είναι ότι στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται και όροι όπως «εκλογές», «θητεία», «διαδηλώσεις» και «τύραννος», αλλά και επίθετα όπως «κοντός» και «μικρόσωμος», που θεωρούνται προσβλητικά. Προφανώς απαγορεύονται και αστεία για το ύψος του Πούτιν, που προσπαθεί να ενισχύσει φορώντας παπούτσια με τακούνι,  όπως σε συνάντησή του με φοιτητές τον περασμένο μήνα.

Και
η «Λιουντμίλα» απαγορευμένη λέξη

Η λίστα των απαγορευμένων όρων περιλαμβάνει και ένα όνομα: «Λιουντμίλα». Πρόκειται για την μοναδική γυναίκα που έχει παίξει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του Πούτιν με αυτό το όνομα, την πρώην σύζυγό του, με την οποία απέκτησε δύο κόρες και από την οποία πήρε διαζύγιο επισήμως το 2013.

Προφανώς
η κοινή γνώμη στη Ρωσία δεν πρέπει να
τη θυμάται και μαζί της ούτε την άγνωστη
οικογενειακή κατάσταση του προέδρου
της χώρας.

Οι λογοκριτές της Ροσκομναντσόρ φέρεται να εργάστηκαν για πάνω από έναν χρόνο για τη σύνταξη της λίστας με τους όρους, η χρήση των οποίων απαγορεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συνάρτηση με τον Πούτιν. Σύμφωνα με τον ρωσικό Κώδικα Διοικητικών Παραπτωμάτων προβλέπεται πρόστιμο έως και 100.000 ρουβλίων για προσβολή κυβερνητικών φορέων στο Διαδίκτυο.


Πηγή