Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Την μαχαίρωσε στο στήθος»: Μαρτυρίες σοκ για τη δολοφονία καθηγήτριας στη Γαλλία από 16χρονο μαθητή της στην τάξη

Mια καθηγήτρια έχασε τη ζωή της όταν την μαχαίρωσε μέσα στη σχολική αίθουσα, 16χρονος μαθητής της, στο σχολείο Saint-Thomas-d’Aquin στο Saint-Jean-de-Luz της Γαλλίας.

Ο 16χρονος μαθητής συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, δήλωσε ο εισαγγελέας της Μπαγιόν, Ζερόμ Μπουριέ, προσθέτοντας ότι το θύμα ήταν μια 52χρονη καθηγήτρια ισπανικών.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ δεν υπάρχει τρομοκρατική χροιά. Εν προκειμένω εξετάζεται η ψυχιατρική κατάσταση του δράστη.

Η άγρια δολοφονία έγινε στις 10 το πρωί σε μια τάξη της δεύτερης τάξης του γυμνασίου.

Ακολούθησε πανικός, οι καθηγητές κλείδωσαν για τουλάχιστον δυο ώρες τους μαθητές στις τάξεις τους, ενώ κάποιοι είχαν ήδη προλάβει να διαφύγουν και να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο μερικά εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες μαθητών που βρίσκονταν στην αίθουσα τη στιγμή της άγριας δολοφονίας.

«Είδαμε τον μαθητή να παίρνει κάτι από την τσάντα του, ένα αντικείμενο τυλιγμένο σε χαρτί. Στη συνέχεια πήγε προς την πόρτα. Σκεφτήκαμε ότι ήθελε να πάει στην τουαλέτα. Στην πραγματικότητα, μπλόκαρε την έξοδο. Η καθηγήτρια ήταν στον πίνακα κοντά σε αυτή την πόρτα. Στη συνέχεια γύρισε και τη χτύπησε με κάτι που έμοιαζε με μαχαίρι, στο στήθος. Ακούσαμε μια κραυγή και μετά τίποτα».

Μετά το αρχικό σοκ που υπήρξε, οι δύο μάρτυρες περιγράφουν ότι προκλήθηκε ο απόλυτος πανικός: «Όλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από μια πόρτα που οδηγεί σε μια άλλη αίθουσα διδασκαλίας. Πάνω στο φόβο, κάποιοι μπήκαν στον πειρασμό να φύγουν από το παράθυρο. Δεν ξέραμε αν όλοι οι μαθητές κατάφεραν να βγουν έξω. Πριν φύγουμε, είδαμε τον δράστη να στέκεται με το φονικό μαχαίρι στο χέρι, το κρατούσε υψωμένο. Συναντήσαμε την διευθύντρια στον διάδρομο και της είπαμε να τρέξει. Ειδοποιήθηκαν αμέσως και οι άλλες τάξεις. Προφανώς, οι μαθητές μεταφέρθηκαν γρήγορα σε ασφαλές μέρος. Θέλαμε να βγούμε από το συγκρότημα για να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο».

Οι δύο μαθητές γνώριζαν τον φερόμενο ως δράστη. Τον περιέγραψαν ως έναν ήσυχο μαθητή που είχε κάποιες δυσκολίες σε ορισμένα μαθήματα: «Έπαιρνε φάρμακα κατά του στρες», είπε ο ένας από αυτούς.

Συνελήφθη ο μαθητής, είπε ότι άκουσε φωνές τη νύχτα

Ο εισαγγελέας της Μπαγιόν, Ζερόμ Μπουριέ, ανέφερε ότι ο μαθητής συνελήφθη.

Οι προθέσεις του είναι άγνωστες. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, ο μαθητής, που ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά με βαθμό «λίαν καλώς», δεν έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο και φέρεται να είπε ότι «άκουσε φωνές» τη νύχτα που του έλεγαν να σκοτώσει τη δασκάλα του. Η έρευνα ανατέθηκε από την εισαγγελία στη δικαστική αστυνομία. Όπως αναφέρει το δικτυο BFMTV βάσει των πρώτων στοιχείων ο έφηβος έπασχε από ψυχικές διαταραχές.

Δυο ώρες μετά το lockdown στο σχολείο, εξαιτίας της δολοφονίας, οι μαθητές άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά για να συναντήσουν τους συγκεντρωμένους έξω από το σχολείο γονείς τους που φανερά αναστατωμένοι, μόλις έμαθαν τα νέα έσπευσαν στο σχολικό συγκρότημα. Μόνο στους γονείς των μαθητών της συγκεκριμένης τάξης επιτρεπόταν η είσοδος στο σχολείο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας δάσκαλος δολοφονείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του Samuel Paty στο Val d’Oise το φθινόπωρο του 2020. Ο σύλλογος των καθηγητών εξέφρασε το «σοκ και την απέραντη θλίψη» του στο Twitter.

«Σκεφτόμαστε όλοι τον τρομερό θάνατο αυτής της δασκάλας στο Saint-Jean-de-Luz», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Véran στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Στο σχολείο έσπευσε και ο υπουργός Παιδείας, Pap Ndiaye. «Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά της, τους συναδέλφους της και τους μαθητές της», έγραψε στο Twitter.

Το εν λόγω σχολείο βρίσκεται υπό την εποπτεία της επισκοπής. Πρόκειται για «ένα μάλλον αριστοκρατικό ίδρυμα στο κέντρο της πόλης», σύμφωνα με την γενικής γραμματείας της καθολικής εκπαίδευσης, με την οποία επικοινώνησε η Le Monde. Το σχολείο έχει «600 ή 700 μαθητές», πρόσθεσε.


Πηγή