Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Τι αλλάζει στη λειτουργία των εκκλησιών

Τι αλλάζει στη λειτουργία των εκκλησιών – Newsbeast

Να κάμψει τις αντιδράσεις ιεραρχών αλλά και πιστών επιχειρεί η κυβέρνηση προχωρώντας σε συμβιβαστική λύση για τη λειτουργία των εκκλησιών ενόψει των εορτών. Στη διήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να ακουστούν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί εντός του κλήρου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η δεύτερη σε σύντομο χρονικό διάστημα τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, η οποία προηγήθηκε της σημερινής συνεδρίασης για να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος και να δοθεί το στίγμα της κυβέρνησης, προκειμένου να μπει σε τελικές «ράγες» το κρίσιμο αυτό ζήτημα και να μην υπάρξει περαιτέρω «εκτροχιασμός».

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η συζήτηση έγινε σε θερμό κλίμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τον Αρχιεπίσκοπο για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, τους κινδύνους που εγκυμονεί οποιαδήποτε λάθος κίνηση, η οποία θα οδηγήσει τους πολίτες σε πιθανή χαλάρωση των μέτρων, έχοντας ως αντι-πρότυπο ευρωπαϊκές χώρες που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ολικό lockdown λόγω «έκρηξης» των κρουσμάτων.  Η συνομιλία τους διήρκεσε για περίπου 15 λεπτά και ο πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε για την πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου που προσφάτως νόσησε από κορονοϊό και πως είναι η επάνοδος του στα καθήκοντα του.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν πως πολιτεία και εκκλησία θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση το συντομότερο δυνατό και κάνοντας αμφότεροι ένα βήμα πίσω να βρεθεί κοινός τόπος, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για να μην διχαστεί ο λαός αλλά και να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους Μητροπολίτες αλλά και από τους πιστούς για τα περιοριστικά μέτρα τις γιορτές των Χριστουγέννων και ζήτησε να υπάρξουν ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για την διασπορά του κορονοϊού.

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές

Σε αυτό το συναινετικό κλίμα ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 6 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε ακόμα τα Χριστούγεννα να γίνουν κυλιόμενες λειτουργίες ακόμα και 4 για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών και 2 κυλιόμενες τα Θεοφάνεια, όπου θα μπορέσει να μοιραστεί σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και σε συσκευασία το αντίδωρο.

Τέλος ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να τελεστεί Θεία λειτουργία και την Πρωτοχρονιά, του Αγίου Βασιλείου.

Αντιρρήσεις για τον αριθμό των πιστών

Για το θέμα της παρουσίας των πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε Μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά, δηλαδή ένας πιστός αν 10 τ.μ και αυτοί να μην υπερβαίνουν τους 40. Ο Πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει και παράπεμψε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.


Πηγή