Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τι είπε ο Καρλ Μαρξ για τις τελευταίες λέξεις στη ζωή

Ο σπουδαίος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ιστορικός και πολιτικός οικονομολόγος, ο άνθρωπος που άλλαξε τη θεωρητική σκέψη, συστάσεις δεν χρειάζεται.

Ο «άοπλος προφήτης», όπως τον αποκαλεί ο Χομπσμπάουμ, ενέπνευσε κοσμοϊστορικές αλλαγές μέσα από το θεωρητικό του κληροδότημα, μεταμορφώνοντας τόσο την πολιτική κοσμοθεώρηση όσο και το κοινωνικό εποικοδόμημα.

Ο μεγάλος Πρώσος, όταν δεν άλλαζε την πορεία της διανόησης μέσω του ιστορικού υλισμού του και δεν ανέλυε την παγκόσμια ιστορία υπό το πρίσμα της πάλης των τάξεων, κατέφευγε σε τσιτάτα, απελευθερώνοντας ριπές του τεράστιου πνεύματός του.

Η συνεχής δράση και η φτώχεια άφησαν ωστόσο το στίγμα τους στην υγεία του Καρλ Μαρξ. Αφού έχασε τη σύζυγό του το 1881, στις 14 Μαρτίου 1883 ήρθε και η δική του σειρά, με τον ίδιο να πεθαίνει ήρεμα στο σπίτι του πιθανότατα από πλευρίτιδα.

Δεν θα έφευγε φυσικά από τον κόσμο πριν κάνει ένα τελευταίο σχόλιο για όσους νιώθουν την ανάγκη να πουν πράγματα πριν κλείσουν τα μάτια τους. Έστω κι αν για να το κάνει αυτό έπρεπε να πει κάτι και ο ίδιος: «Οι τελευταίες λέξεις είναι για τους ανόητους που δεν έχουν πει αρκετά»!

localStorage.clear();


Πηγή