Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τι κάνει το ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη; Η επίσημη ενημέρωση της Συμμαχίας [βίντεο]

Το ΝΑΤΟ με ενημέρωσή του εξηγεί τον σκοπό της ανάπτυξης των δυνάμεων του στην ανατολική Ευρώπη, εν μέσω της κρίσης με τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται, η παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία καταδεικνύει «την αμυντική και αποτρεπτική αποστολή της Συμμαχίας». Η απόφαση για την ανάπτυξη των δυνάμεων εκεί προκύπτει από τη Σύνοδο της Βαρσοβίας που έγινε το 2016.

«Αυτές οι αποφάσεις αναδεικνύουν την αλληλεγγύη, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της υπεράσπισης του εδάφους των συμμάχους», αναφέρεται σχετικά.

Σε Εσθονία, Λετονίας, Λιθουανία και Πολωνία υπάρχουν 4 πολυεθνικά σώματα, των οποίων ηγούνται η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Πρόκειται για ευέλικτες και ετοιμοπόλεμες μονάδες. Αυτό το διάστημα, οι επίγειες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή ελέγχονται από το στρατηγείο στη Ρουμανία, ενώ έχει αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία σε θάλασσα και αέρα, με εντατικοποίηση των σχετικών ασκήσεων.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας εδώ και μία γενιά», αναφέρεται, ενώ διευκρινίζεται ότι οι υπάρχουσες δυνάμεις μπορούν να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο πολύ γρήγορα, με επιπλέον δυνάμεις και δυνατότητες, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή