Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τι κρύβει η επίθεση Παπανδρέου στον Ανδρουλάκη -Όσα είπε στον ΣΚΑΪ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμφάνιση σε ειδική νυχτερινή εκπομπή του ΣΚΑΪ έκανε τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπανδρέου, μια ημέρα μετά τη μεγάλη του ήττα, στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Εκεί, ο πρώην πρωθυπουργός εντυπωσίασε με δύο πράγματα: πρώτον, με τα κάκιστα ελληνικά του -50 χρόνια στην Ελλάδα και δεν μπόρεσε ακόμα να τα διορθώσει. Δεύτερον, με τις επιθέσεις κατά του 40άρη συνυποψηφίου του, Νίκου Ανδρουλάκη, που ξάφνιασαν, γιατί έκρυβαν εμπάθεια. Μαρτυρούσαν μια κακή ψυχολογία και ταραχή, παρά το βεβιασμένο χαμόγελο, και δήλωναν μια στρατηγική τύπου «γιούρια». Δεν είχε, δηλαδή, ψύχραιμα και λογικά χτυπήματα η κριτική του στον αντίπαλο, όπως θα ήταν λογικό, αλλά διάθεση για κλωτσοπατινάδα, όπως δεν αρμόζει σε πρώην πρωθυπουργό. Ακόμη και οι πιο αδαείς καταλαβαίνουν ότι οι εξαλλοσύνες στην πολιτική μάχη βλάπτουν, γιατί αποκαλύπτουν τον κρυφό πανικό.

Στον ΣΚΑΪ, ο 71χρονος Παπανδρέου επιχείρησε να πείσει ότι εκείνος εκφράζει την ανανέωση και όχι ο 40άρης συνυποψήφιός του. «Ανανέωση είναι οι ιδέες, να χτυπήσουμε στεγανά. Δεν πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει ο κ. Ανδρουλάκης», είπε. Κι έφερε ένα παράδειγμα από το 2012, κατηγορώντας τον νεαρό υποψήφιο για «λογική νομής της εξουσίας» και «παλαιοκομματική αντίληψη».

Το παράδειγμα, εκτός από άστοχο, ήταν και ψέμα, όπως αποδείχτηκε. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που πολιτεύτηκε με το παλαιοκομματικό «λεφτά υπάρχουν» και διαμοίρασε την εξουσία σε φίλους και «κηπουρούς», πρέπει να βρίσκεται σε απελπιστική θέση ώστε να κατηγορεί άλλους για τα δικά του ολέθρια λάθη στην πρωθυπουργία, την οποία εξευτελιστικά εγκατέλειψε.
Και συνέχισε τις επιθέσεις κατά του νεαρού αντιπάλου του, αναπτύσσοντας ένα ακατάληπτο επιχείρημα περί βέτο στην Ευρώπη, ή κατηγορώντας τον γιατί δεν έχει έδρα στην ελληνική βουλή. Αδύναμο το επιχείρημα, όταν ο ίδιος αδιαφορεί συστηματικά για την κοινοβουλευτική διαδικασία, απουσιάζει συνεχώς σε διατλαντικά ταξίδια και δεν συμμετέχει ποτέ στις εργασίες του ΠΑΣΟΚ ή της βουλής.

Το μόνο που κατάλαβαν, τελικώς, οι τηλεθεατές του ΣΚΑΪ είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ξέρει να χάνει. Bad looser. Δύσκολο για εκείνον να χωνέψει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα τον συμπεριλαμβάνει στα μελλοντικά του σχέδια ή στην όποια πορεία διανύσει στο εξής. Είχε πειστεί, όπως αποδεικνύεται, ότι η δημοκρατική παράταξη θα του πρόσφερε ξανά μια εύκολη νίκη και επάνοδο, ένα δεύτερο «δαχτυλίδι» διαδοχής -την παράταξη που ο ίδιος έχει διασπάσει, με το ΚΙΔΗΣΟ. Έδειξε, επίσης, ότι δεν ανέμενε να κατατροπωθεί από αντιπάλους που είχε υποτιμήσει.

Από τα λεγόμενά του, όλοι κατάλαβαν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπήκε αφρόνως στη μάχη της ηγεσίας διότι αρνείται να καταλάβει πως συμβολίζει το χθες, και όχι βέβαια την ανανέωση που επικαλέστηκε στον ΣΚΑΪ. Είχε συνηθίσει να πολιτεύεται ως γόνος, να κερδίζει εύκολα όλα τα αξιώματα, χάρη στο επώνυμό του, και δεν κατανοεί γιατί το ΠΑΣΟΚ αρνείται να του παραχωρήσει τα κληρονομικά δικαιώματα που απαιτεί ξανά. Από την εμφάνισή του, στην τηλεόραση, φάνηκε ότι δεν έχει προετοιμαστεί ψυχολογικά ούτε για την αναπόδραστη αλήθεια: ότι την ερχόμενη Κυριακή το όνομα Παπανδρέου θα αποκοπεί οριστικά από το κόμμα του ιδρυτή του. Μια πολιτική απελευθέρωση, αδιανόητη για τον ίδιο.

Και όταν τον ρώτησαν στον ΣΚΑΪ για τα επόμενα βήματα, ο Παπανδρέου άφησε άφωνο το πάνελ, δηλώνοντας ότι θα διατηρήσει το ΚΙΔΗΣΟ, του οποίου είναι πρόεδρος. Συμπέρασμα: Εξις, δευτέρα φύσις. Θλιβερό για έναν γόνο πολιτικής δυναστείας να μην ξέρει πως πρέπει να ηγηθεί, αλλά και πότε πρέπει να αποσυρθεί.


Πηγή