Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο για την Ελλάδα

Τι σηματοδοτεί η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο για την Ελλάδα – Newsbeast

Η αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο με την ανάδειξη του 46ου Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν φέρνει κρίσιμες γεωπολιτικές αλλαγές, ενώ το ενδιαφέρον κυρίως της Ελλάδας επικεντρώνεται στο πως θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ειδικά ποια στάση θα τηρήσει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος στα ελληνοτουρκικά, δεδομένου ότι λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές είχε υποσχεθεί, ότι εφόσον εκλεγεί «θα εγκαλέσει την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επειδή παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και χρησιμοποιεί απειλές».

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι ο Δημοκρατικός Πρόεδρος, είχε ζητήσει από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία, έτσι ώστε να αποφεύγονται εντάσεις και προκλητικές ενέργειες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα διατηρηθεί όμως αυτή η φιλελληνική στάση και στη συνέχεια;

«Το Δημοκρατικό κόμμα έχει επαφή με τον ελληνικό λόμπι της Αμερικής, συνεπώς γνωρίζει καλά τα ελληνικά θέματα. Φυσικά μην περιμένουμε ότι θα τοποθετηθεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ απροκάλυπτα υπέρ των ελληνικών θέσεων αλλά το να έχεις σε καίριες θέσεις ανθρώπους που αγαπούν τη χώρα σου είναι σίγουρα θετικό» τονίζει στο newsbeast.gr ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης. Πάντως το γεγονός, ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει μια προσωπική σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, δείχνει ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει έναν ισχυρό σύμμαχο στο Λευκό Οίκο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στο παρελθόν ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πολλές φορές φιλέλληνας.

Οι κρίσιμες 90 ημέρες και τα τετελεσμένα Ερντογάν

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τρεις προσεχείς μήνες, μέχρι δηλαδή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ είναι κρίσιμοι, διότι αφήνουν περιθώρια κινήσεων στον Ερντογάν, ο οποίος είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί το … «κενό εξουσίας» και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Το σίγουρο είναι, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος χάνοντας τον φίλο του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια,  θα επιχειρήσει να  κάνει βήματα στην γεωπολιτική σκακιέρα, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε κλιμάκωση των προκλητικών του ενεργειών. Άλλωστε, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων, οι οποίοι επαναφέρουν το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Πρωτοβουλία Τσαβούσογλου για επικοινωνία με Δένδια

Η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον, γεγονός που προβληματίζει για τη στάση που θα κρατήσει ο Ερντογάν και κατά πόσο θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις. Η αιφνίδια διάθεση για επικοινωνία που έδειξε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια «δείχνει» νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας και μία διάθεση για περιχαράκωση των δικών της «θέλω».

Η Αθήνα όμως γνωρίζει καλά, ότι έχει να κάνει με έναν απρόβλεπτο και δύσκολο γείτονα και γι’ αυτό επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τις πάγιες θέσεις της. «Όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες, δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος!». Είναι ξεκάθαρο από πλευράς της Ελλάδας, ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με την Άγκυρα, την ώρα που η Τουρκία διατηρεί σε ισχύ παράνομες Navtex. Το μήνυμα που εκπέμφθηκε από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια ήταν πως, όσο το Oruc Reis δεν αποχωρεί, το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο πλευρών δεν βρίσκεται στο τραπέζι.


Πηγή