Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, στο γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη -Καλό το κλίμα

Χαρακτηριστικό είναι ένα στιγμιότυπο της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες κοιτάζουν τη θέα της χιονισμένης Κωνσταντινούπολης και του Βοσπόρου από την προεδρική κατοικία Βαχτεντίν και είναι η πρώτη φορά που η ατμόσφαιρα στο δωμάτιο που βρίσκονται είναι πιο ζεστή από τον εξωτερικό χώρο.

Η εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε αναθέρμανση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας

Το καλό κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση επιβεβαιώνεται και από τις δύο πλευρές και όπως προκύπτει οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πολυεπίπεδες κρίσεις που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορούν να οδηγήσουν σε αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Αθήνα περιμένει πλέον η «συμφωνία να πέσουν οι τόνοι», να αποτυπωθεί στην καθημερινή πρακτική της Τουρκίας με το να σταματήσουν οι επιθετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και η αναθεωρητική ρητορική.  Ευελπιστεί ότι το χθεσινό γεύμα και τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης που σοβεί στις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λυθούν δια μαγείας τα προβλήματα που υπάρχουν, ωστόσο φαίνεται πως προς το παρόν μπορούν να μπουν πίσω από την κουρτίνα προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή. Μια επιπλέον πηγή έντασης αυτή την εποχή στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ανεκτή από τις δυνάμεις που έχουν συσπειρωθεί απέναντι στην ρωσική εισβολή. Διαβάζοντας το κλίμα η κυβέρνηση …προκάλεσε την πρόσκληση Ερντογάν ώστε οι δύο πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι και να βρουν σημεία συνεννόησης και συνεργασίας.

Το ουκρανικό αναγκάζει την Τουρκία σε αλλαγής στρατηγικής με τη Δύση

Η κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις,  αναγκάζει την Τουρκία να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της έναντι της Δύσης και να κλείσει μέτωπα με παραδοσιακούς συμμάχους προσεγγίζοντας εκ νέου την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα και το γνωρίζει η Άγκυρα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές. Τα βήματα για την εξομάλυνση θα είναι αρχικά η  πραγματοποίηση ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) τον επόμενο μήνα, στην Άγκυρα και στη συνέχεια η φιλοξενία του 5ο Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών το προσεχές φθινόπωρο, αν ευοδωθούν τα ΜΟΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο δρόμος για την αναθέρμανση των σχέσεων

Ο δρόμος μέσα από τον οποίο θα πραγματοποιηθούν αυτά τα βήματα είναι οι οικονομικές σχέσεις και η θετική ατζέντα, που παρά τις δυσκολίες στις σχέσεις το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε σε θέματα όπως ο τουρισμός και το εμπόριο. Μάλιστα, η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορικού όγκου μεταξύ των δύο χωρών. Στο τραπέζι μπήκαν και τα ενεργειακά θέματα, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να τονίζουν ότι «δεν έγινε καμία εμβάθυνση» και να υποστηρίζουν ότι δεν ήταν από τα κυρίαρχα θέματα της συνάντησης. Ωστόσο, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον τομέα της ενέργειας, με την Ευρώπη να αναζητά νέες πηγές τροφοδοσίας με στόχο την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αποτελεί τομέα κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας Τουρκίας στο οποίο ίσως χρειαστεί να συνεργαστούν.


Πηγή