Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τούρκος υπουργός κατηγορεί απεργούς πείνας στη φυλακή

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως οι δύο εκπαιδευτικοί που συνελήφθησαν αφού ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από δύο μήνες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική καταστολή από την οποία έχασαν τη δουλειά τους, έχουν διασυνδέσεις με την αριστερή μαχητική οργάνωση DHKP-C.

Η καθηγήτρια λογοτεχνίας Νουριγέ Γκιουλμέν και ο δάσκαλος Σεμίχ Οζακτσά συνελήφθησαν τη Δευτέρα και φυλακίστηκαν την Τρίτη ενόψει της δίκης τους. Έχασαν τη δουλειά τους στην καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο εκπαιδευτικοί τρέφονται μόνον με υγρά, λεμόνι, αλατόνερο και σακχαρούχα διαλύματα. Οι γιατροί λένε ότι έχουν χάσει βάρος και η υγεία τους επιδεινώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας στην επαρχία της Τραπεζούντας, στη Μαύρη Θάλασσα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε πως οι δύο εκπαιδευτικοί είχαν συμμετάσχει σε δραστηριότητες που οργάνωσε το DHKP-C πριν από την απόλυσή τους, και ήταν μέλη της μαχητικής οργάνωσης από το 2012 – μια κατηγορία που αμφισβητεί ο δικηγόρος τους.

«Υπάρχουν οργανικοί δεσμοί ανάμεσα σε αυτά τα δύο πρόσωπα και στην τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C… Είναι πολύ σαφές», είπε ο Σοϊλού.

Το DHKP-C, που ιδρύθηκε το 1978, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οργάνωση θέλει την οικοδόμηση ενός σοσιαλιστικού κράτους στην Τουρκία και τάσσεται υπέρ των ένοπλων μέσων για να το κάνει.

Ο Σελτζούκ Κοζαγκατζλί, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους δύο εκπαιδευτικούς, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Γκιουλμέν και ο Οζακτσά είχαν απαλλαγεί από τις κατηγορίες στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός το 2012.

Είπε πως σήμερα θα κατατεθεί σε δικαστήριο στην Άγκυρα μήνυση για τις κατηγορίες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δύο εκπαιδευτικοί, που χρησιμοποιούν τώρα αναπηρικό καροτσάκι λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης της υγείας τους, είπαν πως η απεργία πείνας που πραγματοποιούν έχει σκοπό να ρίξει φως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν 150.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, για το οποίο ο Ερντογάν επιρρίπτει την ευθύνη στους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ενώ τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι διώξεις δικαιολογούνται λόγω της σοβαρότητας της απόπειρας πραξικοπήματος που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 240 άνθρωποι, επικριτές του τούρκου προέδρου στην Τουρκία και στο εξωτερικό υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το πραξικόπημα ως πρόσχημα για να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή και να καταστείλει τους αντιπάλους του.

localStorage.clear();


Πηγή