Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το αίτημα της ΕΚΤ προς τις τράπεζες και πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Να αφήσουν στην άκρη αρκετό ρευστό για να καλύψουν το 100% των κόκκινων (μη εξυπηρετούμενων) δανείων τα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις τράπεζες της ευρωζώνης, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι φορτωμένες με περίπου 1 τρισ. ευρώ «κακού» χρέους. Η ΕΚΤ, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, πιέζει εδώ και χρόνια τις τράπεζες της Ευρωζώνης να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Από την 1η Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες διορία δύο χρόνια να καλύψουν το 100% της αξίας του μη εξασφαλισμένου «κακού» χρέους και επτά χρόνια για το 100% της αξίας του εξασφαλισμένου «κακού» χρέους, αναφέρεται στο έγγραφο με τους νέους κανονισμούς.

«Η εφαρμογή μιας “ασπίδας ασφαλείας” δεν πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες, από τη στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%», σημειώνεται στο έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Η Κεντρική Τράπεζα αρνείται να σχολιάσει το έγγραφο και οι επίσημες ανακοινώσεις για τα «φιρμάνια» προς τις τράπεζες αναμένονται την Τετάρτη.

Μέχρι τώρα, οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν μόλις το 45% των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πρώτο τέταρτο του έτους.

Οι νέοι κανονισμοί μπορεί να πλήξουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζές τους έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Στο κείμενο, η ΕΚΤ σημειώνει πως ενώ οι κανονισμοί δεν είναι δεσμευτικοί, οι τράπεζες θα κληθούν να εξηγήσουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις και θα πρέπει να αναφέρουν τον βαθμό συμμόρφωσής τους στους επόπτες.

localStorage.clear();


Πηγή