Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Το Βερολίνο δεν έχει κανένα συμφέρον από ένα “σκληρό” Brexit»

«Η Γερμανία δεν έχει κανένα συμφέρον από ένα “σκληρό” Brexit, ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, ωστόσο ελάχιστα στοιχεία είναι σαφή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία εξόδου, οι αντίπαλοι της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σαμποτάρουν το σχέδιό της και ορισμένοι βουλευτές πιέζουν για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να υπάρξει ένα σκληρό Brexit», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη στο Frankfurter Allgemeine Zeitung, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χρησιμοποιώντας τον όρο που χρησιμοποιείται ευρέως για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

«Το Βερολίνο δεν έχει κανένα συμφέρον από ένα “σκληρό” Brexit. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί. Επίσης, δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός παρουσίασε πρόσφατα προτάσεις για την οικονομική και εμπορική πολιτική σε μια λευκή βίβλο, αλλά βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός της που θέλουν ξεκάθαρη αποχώρηση από την Ε.Ε. επικρίνουν το σχέδιο αυτό λέγοντας ότι προσφέρει ένα Brexit μόνο κατ΄όνομα.

Εάν η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αποχωρήσει χωρίς μια λεπτομερή συμφωνία -ένα σενάριο «χωρίς συμφωνία»- οι χρηματοπιστωτικές αγορές φοβούνται ένα χαοτικό διαζύγιο που θα διαταράξει τις εμπορικές ροές σε όλη την Ευρώπη.

Ο κύριος διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Μπρέξιτ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει νέους τρόπους για την επίλυση του ιρλανδικού ζητήματος των συνόρων, το πιο δύσκολο από τα εναπομείναντα θέματα στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας.

Την Τρίτη, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μεγάλη Βρετανία θα καταλήξουν σε μια συμφωνία διαζυγίου, αλλά προειδοποίησε ότι η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη.

localStorage.clear();


Πηγή