Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το γάντι στην Άγκυρα πετά το Μαξίμου για το Κυπριακό

Με το χρονόμετρο να μετρά αντίστροφα πλέον για την κρίσιμη Διάσκεψη της Γενεύης, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις τόσο μπροστά όσο και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας κορυφώνονται, με τις προσδοκίες για μία λύση στο Κυπριακό να πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις.

Το ορόσημο για τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι άλλο από την διάσκεψη της Γενεύης, η οποία χαρακτηρίζεται διπλωματικά open ended, δηλαδή ακόμα και να σταματήσει δεν θα θεωρηθεί πως κατέρρευσε, αλλά μπορεί να συνεχίσει με εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών στο προσεχές μέλλον.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος επί της ουσίας πέταξε το μπαλάκι στην Άγκυρα για την εκπροσώπηση των δύο χωρών στη Γενεύη, δεδομένου ότι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της Τουρκίας για την παρουσία Ερντογάν, διαρροές προς τον Τύπο τις τελευταίες ώρες κάνουν λόγο για εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η στάση αυτή της Άγκυρας προστίθεται στην ήδη αρνητική διάθεση για διμερή συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν πριν τη Διάσκεψη της Γενεύης.

Για τον λόγο αυτό και κυβερνητικές πηγές τόνισαν το μεσημέρι του Σαββάτου πως «η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός εργάζεται εντατικά και θα εργάζεται ως τις τελευταίες ώρες πριν τη διάσκεψη της Γενεύης ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στη Γενεύη, σε περίπτωση που το ίδιο αποφασίσει η Τουρκική πλευρά». Επί της ουσίας η εν λόγω τοποθέτηση αποτελεί προαναγγελία απουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώσει πως δεν θα παραβρεθεί στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα πάντως, χωρίς να αποσαφηνίζεται από την πλευρά της Τουρκίας η πρόθεση του Τούρκου Προέδρου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο τελευταίος με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, κατόπιν πρωτοβουλίας της δεύτερης, χαρακτήρισαν «πραγματική ευκαιρία» για μία δίκαιη λύση διαρκείας τη Διάσκεψη της Γενεύης. Σύμφωνα με πηγές της Άγκυρας, οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την ελπίδα οι επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη, να δώσουν την ευκαιρία για μία δίκαιη λύση διαρκείας» και συμφώνησαν «επί της σημασίας επίτευξης μίας επιτυχούς κατάληξης στις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Άκαρπες οι συνομιλίες Κοτζιά – Τσαβούσογλου

Εν τω μεταξύ οι επαφές που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του στη Νέα Υόρκη, Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέβησαν άκαρπες, δεδομένου ότι τα «αγκάθια» για το θέμα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού παραμένουν, με την Άγκυρα να αρνείται μία υποχώρηση που θα εκτιμάται πως θα έχει σημαντικό κόστος στο εσωτερικό ακροατήριο του Ερντογάν, ειδικά σε μία τόσο ταραγμένη συγκυρία με την έξαρση του τουρκικού εθνικισμού αλλά και των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

«Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τον μαραθώνιο επαφών που είχε ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. «Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τουτέστιν εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού, είμαστε κατά και αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε» πρόσθεσε.

Στη Διάσκεψη πάντως, πέραν του Νίκου Αναστασιάδη από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, το παρόν θα δώσει ως εκπρόσωπος της αποστολής της ΕΕ και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Τη Δευτέρα η ενημέρωση πολιτικών αρχηγών

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί διαδοχικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ την Τρίτη θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.


Πηγή