Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Το Ιράν προειδοποιεί και απειλεί: Μπορούμε να κατασκευάσουμε πυρηνική βόμβα -Αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του Ιράν λέει ότι η χώρα έχει την ικανότητα να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο, αλλά δεν σκοπεύει να το κάνει.

Την είδηση μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, με τα σχόλια του Μοχάμεντ Εσλάμι να απηχούν παρόμοια πρόσφατη δήλωση ενός ανώτερου συμβούλου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με το BBC.

Τέτοιοι δημόσιοι ισχυρισμοί από ανώτατους αξιωματούχους είναι σπάνιοι και είναι πιθανό να εντείνουν τις ανησυχίες για τη φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο έχει προχωρήσει τις πυρηνικές δραστηριότητές του από τότε που η συμφωνία που τις περιόριζε παραπαίει.

Ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά το «σπάσιμο» της συμφωνίας από τις ΗΠΑ

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία του 2015 άρχισε να καταρρέει όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν και επανέφεραν τις εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις. Το Ιράν έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει καθαρά ειρηνικούς σκοπούς, αλλά οι δυτικές δυνάμεις και ο παγκόσμος οργανισμός για την πυρηνική επιτήρηση λένε ότι δεν έχουν πειστεί.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο χρόνος για την αποκατάσταση της συμφωνίας πριν το πρόγραμμα του Ιράν φτάσει σε σημείο όπου δεν μπορεί να ανατραπεί τελειώνει.

Στις δηλώσεις του που μετέδωσε τη Δευτέρα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο Εσλάμι επανέλαβε τα σχόλια του ανώτερου συμβούλου, Καμάλ Καραζί. «Όπως ανέφερε ο κ. Καραζί, το Ιράν έχει την τεχνική ικανότητα να κατασκευάσει μια ατομική βόμβα, αλλά ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε ο κ. Εσλάμι.

Σε δηλώσεις που έκανε στο ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera στις 17 Ιουλίου, ο Καραζί είπε: «Το Ιράν έχει τα τεχνικά μέσα για να παράγει μια ατομική βόμβα, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση να κατασκευαστεί μια τέτοια».

Άγνωστο αν το Ιράν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαραίτητο υλικό για την κατασκευή πυρηνικού όπλου

Υπήρξαν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον λεγόμενο χρόνο διάσπασης ή τον χρόνο που θα χρειαστεί το Ιράν για να συγκεντρώσει αρκετό ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού για ένα πυρηνικό όπλο.

Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της παγκόσμιας υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε να αποκτήσει μια τέτοια ποσότητα σε λίγες εβδομάδες. Οι ΗΠΑ έθεσαν το χρόνο διάσπασης σε περίπου ένα χρόνο, σε περίοδο κατά την οποία η πυρηνική συμφωνία ήταν άθικτη.

Ωστόσο, ο κ. Γκρόσι είπε ότι η κατοχή αρκετού υλικού δεν σημαίνει ότι το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα.


Πηγή