Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Το πρώτο άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Daily Mail: Η προσπάθεια για αδυνάτισμα και ο… Ιούλιος Καίσαρας

Την νέα του καριέρα ως αρθρογράφος στη Daily Mail εγκαινίασε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Το πρώτο του άρθρο αναφέρεται στην μάχη του με τα παραπανίσια κιλά, στην χρήση του Ozempic, ενώ αναφορά γίνεται και στον… Ιούλιο Καίσαρα.

Με τίτλο «Το θαυματουργό φάρμακο που ήλπιζα πως θα σταματούσε τις επιδρομές μου στο ψυγείο στις 11.30 το βράδυ για τσένταρ και τσορίθο δεν λειτούργησε για μένα. Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων», ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται στο φάρμακο Ozempic, προωθώντας την χορήγησή του για την απώλεια κιλών.

Νέα καριέρα για τον Μπόρις Τζόνσον -Αρθρογράφος στην Daily Mail, η παλαβή αμοιβή που θα παίρνει

Βρετανία: Ο Τζόνσον παραιτήθηκε από βουλευτής και κατακεραύνωσε τον Σούνακ -Εκλογές ζητούν οι Εργατικοί

Όπως αναφέρει ο Τζόνσον, την διάθεσή του για να χάσει βάρος την «τόνωσε» όταν είδε μέλη του υπουργικού συμβουλίου του ξαφνικά πολύ αδυνατισμένα. «Δύο οι πιθανές εξηγήσεις», έγραψε μάλλον με δόση χιούμορ:

«Είτε έχει ερωτευτεί απελπιστικά, είτε πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών», με την αλήθεια όμως να είναι πως επρόκειτο για «ένα θαυματουργό φάρμακο», το Ozempic με την «ορμόνη του κορεσμού».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει την εμπειρία του και τα αρχικά θετικά αποτελέσματα, ωστόσο αναφέρει το γιατί δεν «τα κατάφερε μέχρι τέλους», υπερασπιζόμενος πάντως τη λήψη του Ozempic για το αδυνάτισμα. «Υπάρχει κάτι που λέγεται κορεσμός και η επιστήμη το έχει βρει», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μπόρις Τζόνσον.

Το πρώτο άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στη Daily Mail

Αρχικά σκέφτηκα ότι κάτι συμβαίνει όταν είδα ότι ένα συγκεκριμένο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου είχε αλλάξει ως εκ θαύματος την εμφάνισή του. Είχε αποκτήσει νέο σαγόνι. Ο λαιμός του αναδύθηκε χωρίς προσπάθεια από το κολάρο του. Όταν σηκωνόταν από την καρέκλα του στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, η καρέκλα αυτή δεν προσπαθούσε πλέον να προσκολληθεί με λαχτάρα στους γοφούς του.

Το κατάλαβα! Είχε χάσει βάρος, πέτρες και πέτρες (σ.σ. αγγλικό μέτρο, αντίστοιχο με τα κιλά) από την κοιλιά και το προγούλι- και αμέσως σκέφτηκα τον Ιούλιο Καίσαρα και την προτίμησή του στους καλοθρεμμένους συναδέλφους του.

«Ας έχω γύρω μου άντρες χοντρούς», είπε ο Ρωμαίος δικτάτορας, λίγο πριν από τη δολοφονία του. «Ο Κάσσιος έχει αδύνατη και πεινασμένη όψη».

Όπως αποδείχθηκε, ο Καίσαρας είχε δίκιο που ανησυχούσε για τον Κάσσιο. Τότε παρατήρησα έναν άλλο συνάδελφο του οποίου η σιλουέτα συρρικνωνόταν ορατά- και άλλον έναν. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αισθήσεις μου είχαν αρχίσει να χτυπάνε.

Μπόρις Τζόνσον: Αν χάνει ένας μεσήλικας απότομα κιλά, είτε έχει ερωτευτεί, είτε θέλει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών

Αν ένας κατά τα άλλα υγιής μεσήλικας εμφανίζει ξαφνική απώλεια βάρους, σκέφτηκα, υπάρχουν μόνο δύο πιθανές εξηγήσεις. Είτε έχει ερωτευτεί απελπιστικά, είτε πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Τότε ένας από αυτούς τους συναδέλφους ήρθε και ψιθύρισε την αλήθεια – ότι υπήρχε μια εντελώς ξεχωριστή εξήγηση. Είχε πρόσβαση, είπε, σε ένα θαυματουργό φάρμακο. «Σε σταματάει να θέλεις να φας», είπε. Αλήθεια; Έμεινα άναυδος.

«Κοίταξέ με», είπε και κούνησε θριαμβευτικά τα σιδεράκια του. Είχε δίκιο: ήταν πολύ «λιγότερος» απ’ ό,τι θυμόμουν – τόσο λιγότερος, μάλιστα, που έμοιαζε σχεδόν λιπόσαρκος σε σύγκριση με πριν. Ξαφνικά ενδιαφέρθηκα.

Θα έψαχνα να βρω τον ήρωα μέσα μου – αυτόν που ήταν τρεις πέτρες (σ.σ. περί τα 20 κιλά) ελαφρύτερος. Θα εντόπιζα αυτή τη λεπτή και δυναμική εκδοχή του Τζόνσον, που ήταν φυλακισμένος για δεκαετίες σε άσκοπο επιπλέον σωματικό βάρος, και θα τον απελευθέρωνε.

Πες μου πώς, είπα- και έτσι ο φίλος μου μοιράστηκε τον αριθμό ενός λαμπρού γιατρού που είχε συνταγογραφήσει αυτό το μαγικό φίλτρο. “Είσαι σίγουρος ότι δουλεύει; Είπα. Κούνησε πάλι τα σιδεράκια του. Δεν υπήρξε καμία διαφωνία. Ήταν ένα θαύμα.

Συμβουλεύτηκα τον γιατρό και μου είπε ότι ήμουν ιδανικός υποψήφιος για αυτά τα φάρμακα που καταστέλλουν την όρεξη. Λειτουργεί ως εξής, είπε: όταν έχετε φάει ένα γεύμα, το σώμα σας παράγει μια ορμόνη που λέει στον υποθάλαμο (στη βάση του εγκεφάλου) ότι έχετε χορτάσει- έτσι σταματάτε να τρώτε.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η φυσική ορμόνη κυκλοφορεί μόνο για μερικά λεπτά, και πριν το καταλάβετε ξανατρώτε. Έτσι, εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες αναζητούν το ακριβές μόριο που θα σας πει να σταματήσετε να πεινάτε τόσο πολύ: το μόριο του κορεσμού.

Η ορμόνη του κορεσμού από την σαύρα Gila

Τη δεκαετία του 1990 νόμιζαν ότι το είχαν βρει όταν εξήγαγαν μια ορμόνη από το πεπτικό σύστημα του «τέρατος» Gila – μιας γιγάντιας μαύρης και πορτοκαλί σαύρας από το Μεξικό.

Πήραν αυτή την ορμόνη, την έδωσαν σε ανθρώπους και με κάποιο τρόπο ξεγέλασαν το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα ώστε να επιβραδύνει τον μεταβολικό του ρυθμό.

Τα στομάχια τους άρχισαν να νομίζουν ότι ανήκουν σε τέρατα Gila και άρχισαν να χωνεύουν πράγματα με ερπετοειδή βραδύτητα. Οι άνθρωποι δεν αισθάνονταν πλέον τόσο πεινασμένοι, και απ’ όσο ξέρω, απλά καθόντουσαν εκεί ακίνητοι, ανοιγοκλείνοντας περιστασιακά τα μάτια και πετώντας τη γλώσσα τους στις μύγες. Ήταν μια καταπληκτική ανακάλυψη – και υπάρχει μια εκστρατεία για να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες το βραβείο Νόμπελ.

Αλλά η ορμόνη του τέρατος Gila ήταν ακόμα πολύ βραχύβια- δεν κράτησε αρκετά στο σύστημα για να νικήσει την ανθρώπινη απληστία. Έτσι, οι επιστήμονες στη Δανία (με λίγη βοήθεια από την Οξφόρδη) άρχισαν να ψάχνουν όλο και πιο σκληρά για την ορμόνη κορεσμού που θα καταστέλλει την όρεξή σας για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Η σεμαγλουτίδη και το Ozempic – «Όχι πια επιδρομές για τσένταρ και τσορίθο στις 11.30 το βράδυ»

Ήταν μια τεράστια προσπάθεια που διήρκεσε έξι ή επτά χρόνια – μέχρι που μπίνγκο, το κατάφεραν. Η ορμόνη ονομάζεται σεμαγλουτίδη, και η αποκλειστική ονομασία του φαρμάκου είναι Ozempic.

Είναι παιχνιδάκι, είπε ο γιατρός. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εγχύσετε μια μικρή δόση διαυγούς υγρού Ozempic στην κοιλιά σας, μια φορά την εβδομάδα, και να ‘ναι καλά – όχι πια επιδρομές στο ψυγείο στις 11.30 μ.μ. για τσένταρ και τσορίθο που καταπίνονται με μισό μπουκάλι κρασί.

Πείτε αντίο στην ακατάβλητη πρωινή λαχτάρα για ένα σάντουιτς με μπέικον. Δεν θα στέκεστε πια πάνω από τα παιδιά περιμένοντας να παραμερίσουν τα μπολ με τα ζυμαρικά τους – και στη συνέχεια θα καταβροχθίζετε ανελέητα ό,τι τους έχει απομείνει.

Μετά από 40 χρόνια ηθικής αποτυχίας, 40 χρόνια αδυναμίας μπροστά στον πειρασμό – της ακρασίας – επρόκειτο να αποκτήσω μια νέα και ανίκητη χημική δύναμη θέλησης. Θα γινόμουν ένας πρώην λαίμαργος, ένα άτομο με μέτρο, χάρη και αυτοσυγκράτηση, και όπως οι συνάδελφοί μου στο υπουργικό συμβούλιο θα άρχιζα να μοιάζω με ένα σμιλεμένο whippet.

Έγραψε τη συνταγή, έτρεξα στο φαρμακείο- και παρόλο που ειλικρινά έμεινα λίγο έκπληκτος από το κόστος, τι στο καλό, είπα στον εαυτό μου, σκέψου τα οφέλη για την υγεία.

Έτσι, για βδομάδες τρυπούσα το στομάχι μου, και για βδομάδες δούλευε. Αβίαστα, παραμέρισα τις πουτίγκες και τις δεύτερες μερίδες. Δεν ήταν καταπληκτικό, είπα στον εαυτό μου, πόσο λίγο φαγητό χρειάζεσαι πραγματικά.

Γιατί απέτυχε η δίαιτα του Μπόρις Τζόνσον, κατά τον ίδιο

Πρέπει να έχανα τέσσερα ή πέντε κιλά την εβδομάδα -ίσως και περισσότερα- όταν ξαφνικά όλα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί. Ίσως είχε να κάνει με τις συνεχείς πτήσεις ανά τον κόσμο και την αλλαγή ζώνης ώρας, αλλά άρχισα να φοβάμαι τις ενέσεις, γιατί με έκαναν να αισθάνομαι άρρωστος.

Το ένα λεπτό ήμουν καλά και το επόμενο λεπτό μιλούσα με τον Ραλφ στο μεγάλο λευκό τηλέφωνο- και φοβάμαι ότι αποφάσισα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω.

Προς το παρόν επιστρέφω στην άσκηση και τη δύναμη της θέλησης, αλλά κοιτάζω τους συναδέλφους μου – πιο αδύνατους αλλά όχι πιο πεινασμένους – και ελπίζω ότι αν η επιστήμη μπορεί να το κάνει γι’ αυτούς, ίσως μια μέρα να μπορέσει να βοηθήσει εμένα και όλους τους άλλους.

Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ακόμη στο ξεκίνημα του τι μπορούν να κάνουν αυτά τα φάρμακα. Θα μπορούσαν να μας μεταμορφώσουν. Μίλησα με τον Mads Thomsen, τον λαμπρό Δανό που ηγήθηκε της αναζήτησης της σεμαγλουτίδης, και περιέγραψε πώς αυτά τα φάρμακα θα γίνουν τελικά πολύ φθηνότερα και θα λαμβάνονται από το στόμα. Περιέγραψε πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν καθημερινά, όπως οι στατίνες, και να βελτιώσουν ριζικά την υγεία τους – και νομίζω ότι έχει δίκιο.

Η κρίση της παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι τρομακτική: περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ηλικιωμένων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα – και οι αριθμοί είναι τρομακτικοί μεταξύ των παιδιών.

Ναι, τα φάρμακα θα κοστίζουν αρχικά λίγο, αλλά όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πρέπει να πληρώσουν- και σκεφτείτε την εξοικονόμηση για το NHS στον διαβήτη, τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Κάνουμε τρομερά επεμβατικές και καταστροφικές χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες – και όλα αυτά επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την όρεξή τους. Γιατί να μην τους βοηθήσουμε;

Συμφωνώ με το θεμελιώδες συντηρητικό ένστικτο – ότι πρέπει να βασιστούμε στην παλιά καλή ανθρώπινη αποφασιστικότητα για να κρατήσουμε την πόρτα του ψυγείου κλειστή. Όλοι θα πρέπει να γυμναζόμαστε περισσότερο. Αλλά στο τέλος μπορεί να μην είναι αρκετό.

«Υπάρχει κάτι που λέγεται κορεσμός και η επιστήμη το έχει βρει»

Δεν βλέπω τίποτα ηθικά κακό στη χρήση αυτών των φαρμάκων για να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, όπως δεν είναι κακό να χρησιμοποιείτε ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση για να ανεβείτε την ανηφόρα. Ακόμα και για εμάς τους χοντρούς, αποδεικνύεται ότι υπάρχει κάτι που λέγεται κορεσμός – και η επιστήμη το έχει βρει.


Πηγή