Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το πρώτο διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου: «Δεσμεύομαι να σας υπηρετήσω με αφοσίωση, σεβασμό και αγάπη»

Στο πρώτο του διάγγελμα, ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα Ελισάβετ Β’, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του.

Τόνισε πως η βασίλισσα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και για όλη τη βασιλική οικογένεια.

Ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Γουίλιαμ, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου. Παράλληλα, η σύζυγος του Γουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Το διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου ακολουθεί την πρώτη του συνάντηση με την πρωθυπουργό της χώρας, Λιζ Τρας, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η ομιλία του ηχογραφήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ λίγο νωρίτερα.

Δείτε το διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου:

«Σας μιλώ σήμερα με συναισθήματα βαθιάς λύπης», είπε ο βασιλιάς, ξεκινώντας το διάγγελμά του.

«Σε όλη της τη ζωή, η βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα, ήταν έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου.

«Της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε οικογένεια στη μητέρα της, για την αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση και το παράδειγμά της».

Καθισμένος δίπλα σε μια φωτογραφία της μητέρας του και φορώντας μαύρο κοστούμι και γραβάτα, είπε ότι η μητέρα του «έκανε θυσίες για το καθήκον».

Ο βασιλιάς είπε ότι «η στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός» που ενέπνευσε η βασίλισσα «έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της».

«Όπως μπορεί να καταθέσει κάθε μέλος της οικογένειάς μου, συνδύασε αυτές τις ιδιότητες με ζεστασιά, χιούμορ και μια αλάνθαστη ικανότητα να βλέπει πάντα το καλύτερο στους ανθρώπους», λέει.

«Και εγώ τώρα δεσμεύομαι επίσημα να τηρήσω το συνταγματικό προνόμιο
να σας υπηρετήσω με αφοσίωση, σεβασμό και αγάπη», είπε.

«Όπου κι αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή στα Βασίλεια και τις περιοχές σε όλο τον κόσμο, και ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή τις πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με αφοσίωση, σεβασμό και αγάπη, όπως σε όλη μου τη ζωή», είπε.

Ο βασιλιάς κατέληξε λέγοντας «ευχαριστώ, μητέρα».

«Καθώς ξεκινάς το τελευταίο υπέροχο ταξίδι σου για να βρεις τον αείμνηστο μπαμπά μου, θέλω απλώς να πω το εξής: ευχαριστώ. Ευχαριστώ για την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρέτησες τόσο επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια», είπε ο βασιλιάς Κάρολος

«Μακάρι αγγέλων φτερουγίσματα ας σε νανουρίζουν», κατέληξε.

Ο Γουίλιαμ πρίγκιπας της Ουαλίας -Τι είπε ο βασιλιάς Κάρολος για Χάρι και Μέγκαν

Ο βασιλιάς ανακήρυξε τον Γουίλιαμ πρίγκιπα της Ουαλίας, όπως αναμενόταν.

Ο βασιλιάς Κάρολος είπε ότι η ζωή του «θα αλλάξει, φυσικά» καθώς αναλαμβάνει τις νέες του ευθύνες.

Είπε ότι ο γιος και διάδοχός του, πρίγκιπας Γουίλιαμ, τον διαδέχεται ως Δούκας της Κορνουάλης, προσθέτοντας:

Σήμερα, είμαι περήφανος που τον ανακήρυξα Πρίγκιπα της Ουαλίας, της χώρας της οποίας τον τίτλο είχα τόσο μεγάλο προνόμιο να φέρω κατά τη διάρκεια της ζωής μου και του καθήκοντός μου.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ είπε ακόμη: «Θέλω να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν, καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό».

Ο βασιλιάς δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τις «συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας», όπως έκανε η βασίλισσα «με τέτοια ακλόνητη αφοσίωση».

Ολόκληρο το διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου

«Σας μιλάω σήμερα με συναισθήματα βαθιάς λύπης. Σε όλη της τη ζωή, η Αυτης Μεγαλειότητα Η Βασίλισσα – η αγαπημένη μου Μητέρα – ήταν έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου, και της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που μπορεί να έχει μια οικογένεια στη μητέρα της, για την αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση, την κατανόηση και το παράδειγμά της.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μια καλή ζωή. Τήρησε την υπόσχεσή της με τη μοίρα και θρηνείται βαθύτατα στον θάνατό της. Αυτή την υπόσχεση της δια βίου υπηρεσίας ανανεώνω σε όλους σας σήμερα.

«Παράλληλα με την προσωπική θλίψη που νιώθει όλη η οικογένειά μου, μοιραζόμαστε επίσης με τόσους πολλούς από εσάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε όλες τις χώρες όπου η Βασίλισσα ήταν Αρχηγός του Κράτους, στην Κοινοπολιτεία και σε όλο τον κόσμο, μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για τα περισσότερα από 70 χρόνια στα οποία η Μητέρα μου, ως Βασίλισσα, υπηρέτησε τους ανθρώπους τόσων εθνών.

«Το 1947, στα 21α γενέθλιά της, δεσμεύτηκε σε μια εκπομπή από το Κέιπ Τάουν στην Κοινοπολιτεία να αφιερώσει τη ζωή της, είτε σύντομη είτε μεγάλη, στην υπηρεσία των λαών της.

«Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από μια υπόσχεση: ήταν μια βαθιά προσωπική δέσμευση που καθόρισε ολόκληρη τη ζωή της. Έκανε θυσίες για το καθήκον.

«Η η αφοσίωσή της δεν αμφιταλλαντεύτηκε ποτέ, σε περιόδους αλλαγής και προόδου, σε στιγμές χαράς και γιορτής, και σε περιόδους λύπης και απώλειας.

«Στη ζωή της είδαμε αυτή τη διαρκή αγάπη για την παράδοση, μαζί με αυτή την ατρόμητη αγκαλιά της προόδου, που μας κάνουν σπουδαίο Έθνος. Η στοργή, ο θαυμασμός και ο σεβασμός που ενέπνευσε έγιναν το σήμα κατατεθέν της βασιλείας της.

«Και, όπως μπορεί να καταθέσει κάθε μέλος της οικογένειάς μου, συνδύασε αυτές τις ιδιότητες με ζεστασιά, χιούμορ και μια αλάνθαστη ικανότητα να βλέπει πάντα το καλύτερο στους ανθρώπους.

«Αποτίνω φόρο τιμής στη μνήμη της μητέρας μου και τιμώ τη ζωή της και την υπηρεσία της. Ξέρω ότι ο θάνατός της φέρνει μεγάλη θλίψη σε τόσους πολλούς από εσάς και μοιράζομαι αυτήν την αίσθηση απώλειας, πέρα ​​από κάθε μέτρο, με όλους σας.

«Όταν η Βασίλισσα ανέβηκε στον θρόνο, η Βρετανία και ο κόσμος εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τις στερήσεις και τα επακόλουθα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξακολουθούσαν να ζουν σύμφωνα με τις επιταγές των προηγούμενων εποχών.

«Τα τελευταία 70 χρόνια είδαμε την κοινωνία μας να γίνεται ένας από τους πολλούς πολιτισμούς και τις πολλές θρησκείες.

«Οι θεσμοί του κράτους έχουν αλλάξει με τη σειρά τους. Όμως, μέσα από όλες τις αλλαγές και τις προκλήσεις, το έθνος μας και η ευρύτερη οικογένεια των Βασιλείων – για τις αρετές, τις παραδόσεις και τα επιτεύγματα των οποίων είμαι απερίγραπτα περήφανος – έχουν ευημερήσει και ακμάσει. Οι αξίες μας παρέμειναν και πρέπει να παραμείνουν σταθερές.

«Ο ρόλος και τα καθήκοντα της Μοναρχίας παραμένουν επίσης, όπως και η ιδιαίτερη σχέση και ευθύνη του βασιλιά απέναντι στην Εκκλησία της Αγγλίας – την Εκκλησία στην οποία η πίστη μου είναι τόσο βαθιά ριζωμένη.

«Σε αυτή την πίστη και τις αξίες που εμπνέει, ανατράφηκα ώστε να αγαπώ το αίσθημα του καθήκοντος προς τους άλλους και να τηρώ με τον μέγιστο σεβασμό τις πολύτιμες παραδόσεις, τις ελευθερίες και τις ευθύνες της μοναδικής ιστορίας μας και του συστήματος κοινοβουλευτικής διακυβέρνησής μας.

«Όπως έκανε η ίδια η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, και εγώ δεσμεύομαι επίσημα τώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου που μου παραχωρεί ο Θεός, να τηρώ τις συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας.

«Και όπου κι αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή στα Βασίλεια και οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο, και ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή τις πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με αφοσίωση, σεβασμό και αγάπη, όπως σε όλη μου τη ζωή.

«Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες.

«Δεν θα είναι πλέον δυνατό για εμένα να δίνω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά. Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων.

«Είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου, Καμίλα.

«Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η βασιλική σύζυγός μου.

«Ξέρω ότι θα αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του νέου της ρόλου τη σταθερή αφοσίωση στο καθήκον, όπου βασίζομαι πάρα πολύ.

«Ως κληρονόμος μου, ο Γουίλιαμ αναλαμβάνει τώρα τους σκωτσέζικους τίτλους που σημαίνουν πάρα πολλά για μένα.

«Με διαδέχεται ως Δούκας της Κορνουάλης και αναλαμβάνει τις ευθύνες για το Δουκάτο της Κορνουάλης που έχω αναλάβει για περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

«Σήμερα, είμαι περήφανος που τον ανακηρύσσω Πρίγκιπα της Ουαλίας, Tywysog Cymru, της χώρας της οποίας τον τίτλο είχα το μεγάλο προνόμιο να φέρω σε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής και του καθήκοντός μου.

«Θέλω επίσης να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό.

«Σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα θα βρεθούμε μαζί ως έθνος, ως Κοινοπολιτεία και μάλιστα παγκόσμια κοινότητα, για να αναπαύσουμε την αγαπημένη μου μητέρα.

«Στη θλίψη μας, ας θυμηθούμε και ας αντλήσουμε δύναμη από το φως του παραδείγματός της.

«Εκ μέρους όλης της οικογένειάς μου, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες για τα συλλυπητήρια και την υποστήριξή σας.

«Σημαίνουν για μένα περισσότερα από όσα μπορώ ποτέ να εκφράσω.

«Και στην αγαπημένη μου μαμά, καθώς ξεκινάς το τελευταίο σου μεγάλο ταξίδι για να ενωθείς με τον αείμνηστο μπαμπά μου, θέλω απλώς να πω το εξής: ευχαριστώ.

«Ευχαριστώ για την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά μας και στην οικογένεια των εθνών που υπηρέτησες τόσο επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια.

«Μακάρι αγγέλων φτερουγίσματα ας σε νανουρίζουν».


Πηγή