Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Το σχέδιο «θωράκισης» από την Ομικρον στις γιορτές -Μέτρα, αλλά όχι lockdown, μετά τα Φώτα | ΕΛΛΑΔΑ

Τον οδικό χάρτη των γιορτών, αλλά και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες, τα οποία θα ληφθούν το 2022, εάν χρειαστεί, επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας.

«Η πίεση στο σύστημα Υγείας θα έχει σχέση με την υψηλή μεταδοτικότητα και όχι με την νοσηρότητα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε όλοι για την συμπεριφορά μας το προσεχές διάστημα», επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού στον ΑΝΤ1.

«Οχι» σε lockdown

«Δεν θα έχουμε lockdown τα Φώτα, ούτε άλλα περιοριστικά μέτρα, εκτός από τη λήψη μέτρων σε δύο κατευθύνσεις που έδωσε ο Πρωθυπουργός, την τηλεργασία και τη διασκέδαση», ξεκαθάρισε εκ νέου ο κ Πέτσας.

Aυτό είχε τονίσει χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σε καθολικά μέτρα και θα κάνει τα πάντα για να μην οδηγηθεί η χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση για να αναβληθεί το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές και για μέτρα τύπου lockdown.

Τα δύο μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση για μετά τις γιορτές

Αναλύοντας, το σχέδιο δύο φάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο πρωθυπουργός στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν.

Όπως σημείωσε «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων». Καταλήγοντας τόνισε ότι όλα «θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Πάντως στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να καθυστερήσει την κυριαρχία της νέας μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα και να ανακόψει μια πολύ πιθανή έξαρση κρουσμάτων, ειδικότερα μετά τις γιορτές. «Η κατάσταση είναι δυναμική και κινούμαστε αναλόγως», σημείωνε χθες στο iefimerida.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Το μήνυμα που στέλνουν εδώ και μέρες κυβέρνηση και ειδικοί είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων να γιορταστούν με ασφάλεια με την οικονομία να μην μπει στον πάγο, όπως την περσυνή περίοδο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως στις
γιορτές θα δοθούν δύο δωρεάν self test στους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα φορείς του ιού, πάντα υπό τον φόβο της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που αρχίζει να κυριαρχεί στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ακουγόταν έντονα το ενδεχόμενο για υποχρεωτικά rapid tests για την είσοδο των πολιτών στους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης, κάτι που όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού απέρριψε.

«Όπλο» το αυξημένο testing για τις γιορτές των Χριστουγέννων

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους. Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα σύντομα θα ανοίξει και η πλατφόρμα, μέσα από την οποία όλοι οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα δωρεάν self tests.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα οι ειδικοί τονίζουν καθημερινά πως το όπλο τις γιορτές προκειμένου να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις είναι το αυξημένο testing. «Όλοι μαζί να κάνουμε προσπάθεια να μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη, να κάνουμε γιορτές» υπογράμμισε προ ημερών ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κάνοντας έκκληση για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων πριν από τις συγκεντρώσεις στα σπίτια κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ρεβεγιόν στο… σπίτι για τους ανεμβολίαστους

Ήδη τα μέτρα τον περασμένο μήνα έγιναν αυστηρότερα για τους ανεμβολίαστους.Πρόσβαση σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις και γυμναστήρια έχουν μόνο εμβολιασμένοι και πρόσφατα νοσήσαντες. Επομένως αυτό πρακτικά σημαίνει ρεβεγιόν… στο σπίτι για τους ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, «μπλόκο» υπάρχει και στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που ανοίγουν αυτές τις μέρες. Όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, σε αυτά πρόσβαση θα έχουν μόνον εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με σελφ τεστ.


Πηγή