Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΚΚΚ που πέρασε χρόνια στο ίδιο κελί με έναν… μαύρο κήρυκα

Ένας 92χρονος άφησε πρόσφατα την τελευταία του πνοή σε αμερικανικές φυλακές, μόνο που το όνομα του Edgar Ray Killen συνέχιζε να προκαλεί ρίγη ανατριχίλας.

Βλέπετε ήταν ο κινητήριος μοχλός πίσω από μια σειρά φόνων που έλαβαν χώρα στο πολύπαθο Μισισιπή το 1964, όταν ενορχήστρωσε και εκτέλεσε τον φόνο τριών πρωτεργατών του μαύρου κινήματος στην πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

Μια υπόθεση που έγινε παγκόσμιο πρωτοσέλιδο και πυροδότησε ταινίες και ντοκιμαντέρ. Το ανατριχιαστικότερο μάλιστα της υπόθεσης είναι πως δεν θα πλήρωνε για το έγκλημα παρά 41 χρόνια αργότερα, καθώς μόλις το 2005 καταδικάστηκε τελικά για την τριπλή ανθρωποκτονία και αποφασίστηκε να περάσει τα επόμενα 60 χρόνια πίσω από τα κάγκελα.

Σύμφωνα με τον «Guardian», η σορός του θα υποβληθεί σε νεκροψία, αν και οι Αρχές δεν υποπτεύονται έγκλημα εναντίον του. Παρά το γεγονός ότι ήταν ο αμετανόητος τοπικός αρχηγός της διαβόητης ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, λειτουργώντας ως ο βασικός στρατολόγος της.

Και το 1964 ήρθε η μεγαλύτερη στιγμή του, όταν οργάνωσε ένα δολοφονικό απόσπασμα (στο οποίο πήρε μάλιστα μέρος και ο βοηθός σερίφη της κομητείας Cecil Price) με σκοπό την καταδίωξη και τον φόνο των τριών ακτιβιστών του μαύρου κινήματος, των James Chaney, Andrew Goodman και Michael Schwerner.

rekyjb7

Ο Killen ήταν ο «κύριος ηθικός αυτουργός» του εγκλήματος, όπως έσπευσε να αποκαλύψει ο ίδιος ο Μέγας Μάγιστρος των Λευκών Ιπποτών της Κου Κλουξ Κλαν, Samuel Bowers. Ο στρατολόγος και η δολοφονική του παρέα έστησαν καρτέρι στους τρεις ακτιβιστές στις 21 Ιουνίου 1964, που πήγαιναν να συναντήσουν τους πιστούς μιας μαύρης εκκλησίας που είχαν κάψει μόλις οι λευκοί ρατσιστές.

Οι τρεις τους ακινητοποιήθηκαν από μπλόκο της τοπικής αστυνομίας, όταν τους απήγαγαν, τους μετέφεραν σε άλλο σημείο και τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Δεκαοχτώ άντρες συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για το στυγερό φονικό, η δίκη ξεκίνησε τελικά το 1966 και όλοι οι ένορκοι ήταν μάλιστα μέλη της λευκής κοινότητας.

rekyjb6

Μόλις 7 από τους 18 καταδικάστηκαν και ο Killen αθωώθηκε, σε μια δίκη ωστόσο που για πρώτη ποτέ φορά καταδικάστηκε λευκός αξιωματούχος (ο βοηθός σερίφη) για ρατσιστικό έγκλημα μίσους. Κι ενώ έζησε κανονικά τη ζωή του και συνέχισε τη μισάνθρωπη ρητορεία του, 39 χρόνια αργότερα η υπόθεση θα ξανάνοιγε και ο στρατολόγος θα αντιμετώπιζε για άλλη μια φορά τη δικαιοσύνη.

Και αυτή τη φορά ήταν σαφώς πιο δίκαιη, καθώς βρέθηκε τελικά ένοχος για ανθρωποκτονία. Και σαν ειρωνεία της τύχης, στη φυλακή μοιραζόταν για χρόνια το ίδιο κελί με τον James Hart Stern, τον μαύρο ιεροκήρυκα της Καλιφόρνια. Με τον οποίο ήρθαν τελικά κοντά και έγιναν φίλοι!

rekyjb3

Τόσο φίλοι που του εξομολογήθηκε τελικά όλα τα εγκλήματά του κατά της μαύρης φυλής. Και πριν πεθάνει, του άφησε και τα κτήματά του στο Μισισιπή…

localStorage.clear();


Πηγή