Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Το State Department για τη σύλληψη της Τουρκάλας τραγουδίστριας: «Να γίνει σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης»

Την αντίδραση του State Department προκάλεσε η σύλληψη της γνωστής Τουρκάλας τραγουδίστρας Γκιουλσέν, εξαιτίας ενός σχολίου της στη σκηνή που έκανε την παράστασή της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις μορφές δικαστικής παρενόχλησης που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί και να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης», ανέφερε η δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ένα ακόμα επεισόδιο εκφρασμένης δυσαρέσκειας για το επίπεδο της δημοκρατίας που εφαρμόζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του.

Η ποπ σταρ της Τουρκίας, Γκιουλσέν, συνελήφθη στις 25/8, αφού η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα σε βάρος της.

Οι Αρχές της Τουρκίας την κατηγορούν για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας» με αφορμή ένα σχόλιο που έκανε επί σκηνής για τα θρησκευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, το πλήρες όνομα της οποίας είναι Γκιουλσέν Μπαϊρακτάρ Τσομπάνογλου, έγραψε στο Twitter ότι αστειευόταν με συναδέλφους της σε μια παράσταση που έδωσε τον Απρίλιο και ζήτησε συγγνώμη από όσους προσέβαλε. Πρόσθεσε ότι κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα λόγια της για να πολώσουν την κοινωνία.

Διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη επέκριναν την «ασυνέπεια» όπως την χαρακτήρισαν, των δικαστικών αρχών που αδρανούν στη βία εναντίον των γυναικών αλλά ερεύνησαν και συνέλαβαν γρήγορα την τραγουδίστρια. Πολλοί είπαν ότι η Γκιουλσέν έγινε στόχος επειδή εκφράζει φιλελεύθερες απόψεις και στηρίζει τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. «Εκατοντάδες γυναίκες θα ζούσαν σήμερα αν οι άνδρες που επιτίθενται σε γυναίκες συλλαμβάνονταν τόσο γρήγορα όσο η Γκιουλσέν» είπαν οι οργανωτές μιας διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη. Η σύλληψή της είναι η τελευταία στη σειρά αδικία σε βάρος των «γυναικών που δεν ταιριάζουν στο καλούπι» ή δεν είναι «το είδος της γυναίκας που θέλει η κυβέρνηση», είπαν.

Στο βίντεο από την παράστασή της η Γκιουλσέν αναφέρεται σε έναν μουσικό της ορχήστρας της και λέει, εν είδει αστείου: «Σπούδασε σε (σ.σ. θρησκευτικό σχολείο) Ιμάμ Χατίπ. Από εκεί προέρχεται η διαστροφή του».

Ο Ερντογάν σπούδασε και ο ίδιος σε ένα από τα πρώτα σχολεία Ιμάμ Χατίπ, τα οποία ιδρύθηκαν αρχικά για να εκπαιδεύουν ιμάμηδες και ιεροκήρυκες αλλά πλέον ο αριθμός τους έχει εκτοξευτεί.


Πηγή