Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τραγωδία στην Κολομβία: Έκρηξη σε ορυχείο, 11 νεκροί, δέκα παγιδευμένοι

Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην κεντρική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους, ενώ άλλοι 10 ανθρακωρύχοι παραμένουν παγιδευμένοι στο υπέδαφος.

Το περιστατικό, το οποίο συνέβη το βράδυ της Τρίτης, προκλήθηκε από συσσώρευση αερίων που εξερράγησαν μετά από σπινθήρα, ο οποίος προκλήθηκε από το εργαλείο ενός εργάτη. Η έκρηξη συνέβη σε ορυχεία στον δήμο Σουτατάουσα, 74 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας της χώρας, Μπογκοτά.

Δύο ανθρακωρύχοι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής, ενώ άλλοι επτά διέφυγαν χωρίς βοήθεια. Ωστόσο, οι υπόλοιποι δέκα ανθρακωρύχοι πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι σε βάθος 700 έως 900 μέτρων κάτω από τη γη. Πυροσβέστες και άλλα σωστικά συνεργεία προσπαθούν επί του παρόντος να τους απελευθερώσουν, με περισσότερους από 100 διασώστες να έχουν αναπτυχθεί στο σημείο.

Τραγωδία στην Κολομβία: Κάθε λεπτό που περνάει σημαίνει λιγότερο οξυγόνο για τους παγιδευμένους

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κυβερνήτης Νίκολας Γκαρσία χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγωδία» και δήλωσε ότι κάθε λεπτό που περνάει σημαίνει λιγότερο οξυγόνο για τους παγιδευμένους κάτω από τη γη.

Η Κολομβία φιλοξενεί πολυάριθμα ανοιχτά και υπόγεια ορυχεία χρυσού και άνθρακα, αλλά τα περιστατικά είναι συχνά, κυρίως λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας ή παράνομων επιχειρήσεων.

Το σοβαρότερο περιστατικό στα ορυχεία τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2010, όταν 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη ορυχείου στα βορειοδυτικά της χώρας. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ωστόσο, εννέα ανθρακωρύχοι διασώθηκαν από ένα παράνομο ανθρακωρυχείο που κατέρρευσε στην Κουντιναμάρκα.

Το 2021, η χώρα της Νότιας Αμερικής κατέγραψε 148 θανάτους σε περιστατικά εξόρυξης, γεγονός που αναδεικνύει τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους ανθρακωρύχους στην Κολομβία.


Πηγή