Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τσίπρας: Ανησυχώ για τις εξελίξεις στη σύνοδο ΝΑΤΟ -Ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη και τον τρόπο που οι συμμαχικές χώρες συμπεριφέρονται στην Τουρκία, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας.  

Μιλώντας στην Ολομέλεια, σε μια άδεια επί της ουσίας αίθουσα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για σοβαρότατους κινδύνους που αφορούν στην εθνική κυριαρχία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διεθνή θέση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον πρωθυπουργό αναλυτική ενημέρωση μόλις ολοκληρωθεί η σύνοδος σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και αλλαγή στάσης, την οποία όπως είπε θα υποστηρίξει για χάρη του εθνικού συμφέροντος.

Τσίπρας: «Εκφράζω τη μεγάλη ανησυχία μας για τις εξελίξεις»

«Εκφράζω τη μεγάλη ανησυχία μας για τις εξελίξεις. Γιατί πριν από λίγα λεπτά η βοηθός υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε δημόσια και επίσημα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των F16 του στόλου της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας, συμβάλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί χθες μόλις, δεσμεύτηκαν Φινλανδία και Σουηδία, χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις, ότι θα πουλάνε όπλα στη Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην κοινή πολιτική ασφάλειας της ΕΕ ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί η Τουρκία χωρίς να συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια της Ρωσίας αναβαθμίζει τη θέση της στα διεθνή δρώμενα, τη στιγμή που κλιμακώνει με πρωτοφανή τρόπο τη ρητορική έντασης και τις αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο».    

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης πως η Τουρκία κατάφερε να κατοχυρώσει στην ΕΕ τη λογική ενός Τουρκικού Αιγαίου, με ευρωπαϊκή μάλιστα σφραγίδα και εξήγησε πως ο «Ερντογάν εκμεταλλευόμενος την επιλεκτική όραση και ευαισθησία των μεγάλων συμμάχων προβάλει συνεχώς νέες απαιτήσεις επιχειρώντας να νομιμοποιήσει τα παράνομα σχέδια της Τουρκάις σε βάρος της χώρας».  

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνησης πως δηλώνει ικανοποιημένη, σημειώνοντας πως: «γιατί να είμαστε; που αντί να καταθέσουμε ένσταση στην ΕΕ αφήσαμε την Τουρκία να μονοπωλεί τον όρο Αιγαίο;».  

Τσίπρας: «Καλώ την κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα»

«Είστε ικανοποιημένοι για το χθεσινό μνημόνιο συνεργασίας με Φιλανδία και Σουηδία; Πως αύριο θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να μην πουλήσει τα F16; Πως από την Γερμανία υποβρύχια, από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία; Πως θα στηρίξει η κυβέρνηση που ανακοίνωσε ικανοποιημένη με τη συμφωνία του άρθρου 8 παρ. 7 για στήριξη ένταξης της Τουρκίας στην κοινή πολιτική άμυνας, πως θα στηρίξει το βέτο της Ελλάδας στη συμμετοχή της Τουρκίας; Αφού δηλώνουμε ικανοποιημένοι τη με στήριξη αυτή πως θα βάλουμε βέτο; Πρόκειται για τη πλήρη υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου που οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε οδυνηρά για το εθνικό συμφέρον σφάλματα», είπε.

Και πρόσθεσε: «Καλώ την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό έστω και τώρα στο και πέντε να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στη σύνοδο κορυφής. Θα συναντηθεί με Σουηδή πρωθυπουργό και θα υπάρξουν συνομιλίες Μπάιντεν- Ερντογάν, να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα διεκδικεί τη στήριξη των συμμάχων στις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν. Ότι η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει όλα τα διεθνή της όπλα για να μην δώσει F16 στη Τουρκία. Είναι αδιανόητο εμείς να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και οι Αμερικανοί να στέλνουνε εκσυγχρονισμένα F16 που θα πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά. Στο βαθμό που θα υπάρξει τέτοια στάση και πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων θα το κρίνουμε θετικά, όχι με κομματικά αλλά εθνικά κριτήρια. Αν ο πρωθυπουργός επιμείνει όμως στη πολιτική ΙΧ του δεδομένου και ικανοποιημένου συμμάχου, θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ότι ακολουθήσει».


Πηγή