Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τσίπρας – Ζάεφ σε επαφή για το όνομα των Σκοπίων

Σε επίπεδο κορυφής μεταφέρονται όπως φαίνεται οι επαφές για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές επαφές για την ονομασία των Σκοπίων, ανακοινώθηκε χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2018 θα βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, και σημείωσε ότι με την επίλυση του ζητήματος αυτού, η χώρα του θα κατορθώσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την αποφασιστικότητα, όπως είπε, της πλευράς της ΠΓΔΜ να εισέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, το τρέχον εξάμηνο, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

«Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική και πραγματική διείσδυση στην επίλυση του ζητήματος ονόματος, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση, αλλά γι ‘αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητη και η ετοιμότητα από την άλλη πλευρά» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Πρόσθεσε ότι ακριβώς γι’ αυτό αποφάσισε να περάσει στη Θεσσαλονίκη τις γιορτές για το νέο έτος, με σκοπό να στείλει και ένα μήνυμα ότι οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρέπει να ανοίγουν τις κλειστές θύρες, προκειμένου οι πολίτες να επικοινωνούν και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους και να εγκαταλειφθούν οι προκαταλήψεις.

«Το θέμα θα έρθει στη Βουλή, η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Στη Βουλή οι αποφάσεις δε λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων. Δεν έχουμε μία κομματοκρατούμενη δημοκρατία, όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούν. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών. Και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει. Και να σας πω και κάτι άλλο; Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αυτή η πλειοψηφία. Δεν θα ερχότανε η απόφαση και τι θα κάναμε; Ε, είκοσι πέντε χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα, θα προσθέταμε άλλα δύο» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στον Real Fm.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης της κυβέρνησης, αφού, όπως είπε, θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή. «Δεν μπαίνει θέμα να παραιτηθεί ή όχι, το θεωρώ γελοίο το αίτημα, διότι η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία της, όπου διασπάστηκε πολλαπλώς σε αυτό το ζήτημα. Είναι το κόμμα που το δημιούργησε και δεν μπορεί να κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε» επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης. «Ακούω το εξής τρομερό επιχείρημα. Να παραιτηθεί λέει η κυβέρνηση επειδή διαφωνεί ένα μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, έχει μια άλλη γνώμη. Πρώτον, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο της για να συζητάει και να λύνει τα θέματα. Ασφαλώς θα υπάρξει και υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, όπου θα συζητήσουμε και θα παρουσιάσω τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης» υπογράμμισε.

Ενιαία πρόταση ζητάει η ΝΔ

Να καταθέσει η κυβέρνηση ενιαία πρόταση για το Σκοπιανό ζήτησε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη και πρόσθεσε ότι η ενιαία πρόταση αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος για το θέμα.

«Δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε να διευκολύνουμε την κυβέρνηση εάν οι δύο εταίροι της έχουν διαφορετική θέση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Επανέλαβε ότι η θέση της ΝΔ είναι εκείνη που εκφράστηκε στο Βουκουρέστι το 2008: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

localStorage.clear();


Πηγή