Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τσίπρας: Στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού

Το Κυπριακό και το Διεθνές Δίκαιο, τον σεβασμό για το οποίο μοιράζονται οι χώρες της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ήταν δύο εκ των βασικών θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα από τη Λευκωσία.

«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για μας, όσο και για το πρότυπο συνεργασίας που αναδεικνύουμε για την περιοχή», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο Διεθνές Δίκαιο και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος όλου του κυπριακού λαού».

Παράλληλα, όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, θέμα που αφορά τόσο την Κύπρο όσο και την Αίγυπτο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη. Τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη». Όπως σημείωσε, «η περιοχή μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης που τη βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη. Έχουμε κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο, ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι «έχουμε πολύ σημαντικές προοπτικές ειδικά στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, της άμυνας και της ασφάλειας». Ενώ αναφερόμενος στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, σημείωσε ότι «ο σχεδιασμός κοινών πακέτων κρουαζιέρας στους λιμένες μας θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών των τριών χωρών».

Τέλος, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι εντείνεται η συνεργασία στην ενέργεια, κυρίως όσων αφορά τη μεταφορά υνδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με το στρατηγικής σημασίας έργο «EuroAfrica Interconnector» (που συνδέει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη).

Αναστασιάδης: Η αποτυχία στο Κρανς Μοντανά ήρθε λόγω Τουρκίας

Όσον αφορά τον Νίκο Αναστασιάδη, στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είπε ότι τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπερτονίζοντας ότι «η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις» ήταν η αιτία της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά.

Δήλωσε επίσης ότι στην ημερήσια διάταξη της Τριμερούς τέθηκαν μια σειρά νέων τομέων δράσης. Για τον τομέα του τουρισμού δήλωσε ότι προχώρησαν στην υπογραφή του τριμερούς πρωτοκόλλου συνεργασίας που αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι «μέσα από κοινές δράσεις μπορούμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία επισήμανε ότι εκφράστηκε η ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας, καθώς και την πλήρη στήριξη στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

Αλ Σίσι: Σημαντικός ρόλος της Τριμερούς στην ευημερία των λαών

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, έκανε λόγο για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Τριμερής αποσκοπεί και στη διατήρηση του ρόλου τους στο μέλλον για την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους.

localStorage.clear();


Πηγή