Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τσελέντης για σεισμό στην Εύβοια: Πάνω από 50 μετασεισμοί τη νύχτα, πολύ δύσκολο να κάνει πάνω από 5 Ρίχτερ

Ο Άκης Τσελέντης μίλησε για τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στην Εύβοια και για την επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε χθες (29/11) στην Εύβοια.

«Δίδυμοι» οι δύο σεισμοί που σημειώθηκαν χθες τόνισε ο κ. Τσελέντης

Σε ερώτηση για το ότι πολλοί περίμεναν ότι ο σεισμός 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το πρωί θα ήταν ο κύριος, αλλά τελικά ήρθε ένας ακόμη μεγαλύτερος, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι «τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν θα τους χαρακτήριζα “δίδυμους” καθώς ο δεύτερος ήταν 0,2 Ρίχτερ μεγαλύτερος από τον πρώτο. Τη νύχτα είχαμε περισσότερους από 80 μετασεισμούς, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά και η πιθανότητα να δούμε έναν ισχυρότερο σεισμό μικραίνει όσο περνάει ο καιρός. Άλλωστε στην περιοχή αυτή δεν έχουμε κάποιο γνωστό μεγάλο ρήγμα. Πιστεύω ότι τα 5 Ρίχτερ είναι το όριο που θα δούμε στην περιοχή».

«Το πρόβλημα είναι ότι κάποια σπίτια έχουν γίνει αρκετά ευάλωτα από τους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Εύβοια, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν μπούμε σε αυτά τα σπίτια», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τις ζημιές που παρατηρήθηκαν από την χθεσινή σεισμική δραστηριότητα.

Η περιοχή αυτή έχει τη χαμηλότερη σεισμικότητα

«Ενα ρήγμα το ξέρεις ή δεν το ξέρεις. Αυτό το ρήγμα δεν το ξέραμε, τώρα το είδαμε. Η περιοχή αυτή έχει την χαμηλότερη σεισμικότητα στο ελλαδικό χώρο και μάλιστα πριν από μερικά χρόνια όταν συζητούσανε για πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα μας, είχαν σκεφθεί να βάλουν το εργοστάσιο στην συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό που έγινε χθες με τους “δίδυμους” σεισμούς μας άφησε έκπληκτους αλλά νομίζω ότι το φαινόμενο εξελίσσεται κανονικά», τόνισε ο κ. Τσελέντης σχετικά με το ρήγμα της Εύβοιας.

Μικρή η πιθανότητα να δούμε πάνω από 5 Ρίχτερ λέει ο κ. Τσελέντης

«Υπάρχουν περιοχές στον ελλαδικό χώρο που έχουν μαζέψει ενέργεια, όπως π.χ. η Κεφαλλονιά, δεν προβληματίζει, καθώς γνωρίζω ότι τα σπίτια στην περιοχή αυτή είναι πολύ καλά χτισμένα και έχουν υποστεί επανηλειμμένα ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Υπάρχουν όμως περιοχή στον ανατολικό Κορινθιακό που έχει 40 χρόνια να μας δώσει ισχυρό σεισμό και ήταν δεδομένο ότι θα μας δώσει κάτι. Αυτή η περιοχή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την έχουμε ζώσει με όργανα, την παρακολουθούμε συνέχεια και πιστεύω ότι θα πιάσουμε έναν σεισμό», επισήμανε ο κ. Τσελέντης.

Σε ερώτηση για το αν θα δούμε μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα από τα 5 Ρίχτερ ο Άκης Τσελέντης τόνισε, ότι «είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να δούμε ένα μεγαλύτερο σεισμό».

Δείτε τι είπε ο Άκης Τσελέντης για τους σεισμούς στην Εύβοια:


Πηγή