Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Τσεχία: Ο κορυφαίος δάσκαλος της χρονιάς είναι Έλληνας

Το βραβείο Global Teacher Prize στην Τσεχία απέσπασε ο Αλέξης Κατακαλίδης και προτρέπει τους νέους να μην πάψουν ποτέ να προσπαθούν για το καλύτερο, αναζητώντας το ταλέντο τους «που κρύβεται και μας περιμένει να το ανακαλύψουμε».

Ο Αλέξης Κατακαλίδης με καταγωγή από το Καρς του Πόντου, γεννημένος στην Τσεχία από Έλληνα πατέρα και Τσέχα μητέρα, αναδείχθηκε καλύτερος δάσκαλος στην Τσεχία και μίλησε για την βράβευσή του στην ΕΡΤ. «Αυτό που με ξεχωρίζει μάλλον είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια. Όταν χρειάζεται είμαι σκληρός, όταν χρειάζεται χρησιμοποιώ χιούμορ. Αγαπώ πραγματικά τη δουλειά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο κύριος βαθιά θάλασσα»: Καθηγητής ζει εδώ και 74 ημέρες κάτω από το νερό -Πώς περνά η μέρα του

Αναφορικά με τον τρόπο που διδάσκει τα παιδιά και κατάφερε να αποσπάσει το Global Teacher Prize της Τσεχίας, ο κ. Κατακαλίδης, είπε: «Όταν μαθαίνουμε οπωσδήποτε κάνουμε λάθη. Ο αντίπαλος είναι τα παιδιά να μην πιστεύουν στον εαυτό τους. Όταν δουλέψουμε πολύ μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Όταν δεν ξέρεις, μπορείς να κάνεις τρία πράγματα-ρωτάς εμένα, ρωτάς έναν συνάδερφο, άλλο παιδί στη τάξη ή ψάχνεις το βιβλίο σου… Το δεν ξέρω σημαίνει είμαι τεμπέλης, δε θέλω να μάθω».

Ο Αλέξης Κατακαλίδης μιλά με λατρεία για το Καρς, απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας του και για τη Θεσσαλονίκη, που τη θεωρεί «οξυγόνο» του. «Ο πατέρας μου γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό, που λέγεται Νότια του Νομού Πέλλας και είμαστε Πόντιοι απ’ το Καρς. Τα χρόνια, που δεν πάω στην Ελλάδα είμαι θλιμμένος, μου λείπει, μου δίνει πολύ ενέργεια», καταλήγει.


Πηγή