Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

«Τσινάνε» οι τουρκοκύπριοι για την αναφορά του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία της Κύπρου

Με γραπτή δήλωση, ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, απαντά στον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, για την απόφαση της Βουλής να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

«Εάν όλοι επιθυμούμε την επίτευξη του ίδιου στόχου, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να εργαστούμε, εγκαταλείποντας τις όποιες προφάσεις και ιδιαίτερα τις όποιες απαράδεκτες αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων», τονίζει ο κ. Αναστασιάδης. Επίσης, επισημαίνει ότι η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου «όχι μόνο διαψεύδει τις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά μας για να συνεχίσουμε τον διάλογο στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου».

Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρει ότι ο τρόπος αντίδρασης μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μία απόφαση για απλή αναφορά σε ένα ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως αλλαγή πολιτικής, και δηλώνει: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μίας αποδεκτής και από τις δύο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Επίσης, στη δήλωσή του, ο κ. Αναστασιάδης θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Εάν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επιδεικνύει τόση ευαισθησία σε μία απλή αναφορά ενός ιστορικού γεγονότος, πόσο προκλητικοί για την ελληνοκυπριακή κοινότητα είναι οι πανηγυρικοί εορτασμοί για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, που οδήγησε στην κατοχή και επέβαλε την απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων;
  • Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, ποια γνήσια πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού αποτελούν τελετές και εορτασμοί για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η οποία δεν αποτελεί, παρά στην ουσία, επιδίωξη απόσχισης ή διχοτόμησης της Κύπρου;

Πηγή