Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Πόνοι στη μέση: Ο ανακουφιστικός ρόλος της μουσικής!

Η χαλαρωτική μουσική μπορεί να ελαττώσει την ένταση του πόνου και να ανακουφίσει ακόμα και από τη χρόνια οσφυαλγία.

Γιατροί από το γενικό νοσοκομείο του Στρασβούργου μελέτησαν 65 άτομα ηλικίας από 21 έως 68 ετών, που είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση αποκατάστασης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου.

Στόχος των επιστημόνων ήταν να εντοπίσουν την πιθανή συσχέτιση χαλάρωσης των μυών της σπονδυλικής στήλης, μέσω ακρόασης μουσικής, με την ελάττωση της έντασης των συμπτωμάτων της οσφυαλγίας.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες. Τα άτομα και των δύο ομάδων ακολουθούσαν κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της οσφυαλγίας και συμμετείχαν σε ένα συστηματικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Η μια ομάδα συμμετεχόντων ακολούθησε επιπλέον και κάποιες οδηγίες χαλάρωσης με ταυτόχρονη 25λεπτη ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες η ένταση της οσφυαλγίας μειώθηκε σημαντικά στα άτομα τα οποία ακολούθησαν τη μουσική αγωγή.

Επιπλέον, οι ασθενείς ανέφεραν ότι δεν πονούσαν πια ούτε κατά τη διάρκεια του ύπνου και, όπως δήλωσαν οι ιατροί, η συμπεριφορά τους απέπνεε «χαλάρωση και ηρεμία». Αντίθετα, ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και φυσικοθεραπείας δεν οδήγησε σε αντίστοιχα αποτελέσματα στα άτομα της άλλης ομάδας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, η μουσική λειτουργεί ως σημαντικός παράγοντας χαλάρωσης του αυτόνομου νευρικού συστήματος και συμβάλλει στην ελάττωση του μυϊκού πόνου. Οι ειδικοί συστήνουν στους πάσχοντες να χαλαρώνουν ακούγοντας τη μουσική της αρεσκείας τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Αποτελεσματική ως έναν βαθμό η γιόγκα για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στη μέση


Πηγή