Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Υποκρισία ΣΥΡΙΖΑ-Τουλουπάκη: Η Αυγή είχε δημοσιεύσει από το 2020 τα ονόματα του εγγράφου του FBI για Novartis

Δύο τουλάχιστον χρόνια πριν ήταν γνωστά σε όλους – και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελένη Τουλουπάκη – οι καταθέσεις «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, στο έγγραφο του FBI, σχετικά με τη Novartis.

Παρά το γεγονός αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλαβε να κάνει σημαία την «δήθεν αποκάλυψη» της πρώην εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς και νυν κατηγορούμενης για τη σκευωρία Novartis, Ελένης Τουλουπάκη, η οποία ισχυρίστηκε τώρα -και αφού έχει ολοκληρωθεί η κύρια ανάκριση και η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο- ότι παραποιήθηκε από τη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ!

Σύμφωνα πάντα με την πλευρά Τουλουπάκη, «επισκοπώντας τα σχετικά της δικογραφίας, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι από τη μετάφραση αυτή είχε απαλειφθεί εντελώς το όνομα πρώην υπουργού σε δύο μάλιστα ονομαστικές αναφορές που υπήρχαν στο πρωτότυπο έγγραφο και ήταν στην ίδια.

Λοβέρδος: Τέλος στα παραμύθια με το έγγραφο Novartis -Το είχα πάει ο ίδιος, με το όνομά μου μέσα, στον Α. Πάγο

Λοβέρδος κατά ΣΥΡΙΖΑ-Τουλουπάκη για Novartis: Επιμένουν στη λάσπη -Η απάντηση ΥΠΕΞ για παραποίηση εγγράφου

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν ευνόητο έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις, κάνοντας ονομαστική αναφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis, ζητώντας «απαντήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών και διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσε πάραυτα να επαναλάβει το αυτονόητο: Ότι από το 2020 είχε καταθέσει ο ίδιος τα έγγραφα – με το όνομά του μέσα – στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην προανακριτική επιτροπή. «Επιμένουν στη λάσπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ξανά το όνομά μου για να εξυπηρετήσει τους γνωστούς σκοπούς του. Είναι από αδιανόητο έως γελοίο να βάζουν και πάλι μπροστά έγγραφα γνωστά, δημοσιευμένα, κατατεθειμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον εν ενεργεία Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή, αξιολογημένα και ενσωματωμένα στη δικογραφία από τον Ιούνιο του 2020. Ο σκοπός τους όμως είναι γνωστός: συνεχίζουν αυτό που κάνουν διαχρονικά, να σπιλώνουν, δηλαδή, πρόσωπα με τις ψευτοκατηγορίες των γνωστών κουκουλοφόρων. Ο ελληνικός λαός τους έχει μάθει πλέον. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τους επαγγελματίες συκοφάντες της πολιτικής. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω: για όσα έχουν κάνει θα με βρουν μπροστά τους» δήλωσε αμέσως ο Α. Λοβέρδος.

Το δημοσίευμα της «Αυγής» από το 2020 με όλα τα ονόματα

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε τη δικογραφία και ποια ονόματα αναφέρονται σε αυτή, από το… 2020. Συγκεκριμένα το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα «Αυγή», στις 7 Ιουνίου 2020 είχε δημοσιεύσει όλα τα ονόματα που ανέφεραν οι μάρτυρες κατηγορίες και που – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους – είχαν δωροδοκηθεί από την Novartis. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και του Ανδρέα Λοβέρδου τον οποίο κατηγορούσαν ότι πήρε… 20.000 ευρώ για να προωθήσει φάρμακο της εταιρείας.

Δείτε το δημοσίευμα της Αυγής το 2020:

Ως εκ τούτου η «έκπληξη» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δικαιολογείται καθώς γνώριζε ότι στη δικογραφία υπήρχαν τα συγκεκριμένα ονόματα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο Action 24 την Παρασκευή, έδωσε μια άλλη διάσταση για την σιώπη της Ελένης Τουλουπάκη. Όπως είπε «η λαλίστατη τώρα, κα Τουλουπάκη δεν μιλούσε από το 2017 για το έγγραφο από τις ΗΠΑ» και δεν το έστελνε στη Βουλή «γιατί μέσα αποκαλύπτονταν ότι είχε ορίσει ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ανθρώπους που είχαν καταθέσει στην Αμερική ως προστατευόμενοι και αυτό της τίναζε τη διαδικασία στον αέρα. Ήθελε να μην αποκαλυφθεί στη Βουλή η παρανομία της».

Όπως είπε δεν ξέρει ούτε τον αφορά το πώς και το γιατί αφαιρέθηκε το όνομά του από τη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ. Αλλά απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί σκανδάλου σημείωσε: «Γιατί να συμφέρει εμένα να αφαιρέσω από ένα έγγραφο (το ελληνικό που είχε μεταφράσει η κα Τουλουπάκη) το όνομά μου, όταν εγώ ο ίδιος το είχα καταθέσει σε προανακριτική και Άρειο Πάγο;». Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος δεν επρόκειτο να ασχοληθεί στη συζήτηση, αλλά το έκανε αφ’ ης στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε το όνομά του.

«Κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα με αναφέρει θα παίρνει σκληρές απαντήσεις. Είναι κόμμα που ψαρεύει σε θολά νερά. Η συνέντευξή μου με όλες τις λεπτομέρειες για το έγγραφο που ο ίδιος έδωσα τον Φεβρουάριο του 2020. Το έγγραφο είχε όλα μα όλα τα ονόματα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε τη συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο Action 24

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η μετάφραση δεν έχει γίνει από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ αλλά από ιδιώτες, οι οποίοι είναι και οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης. «Η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων. Το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης».


Πηγή