Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Υποχρεωτική η μάσκα σε δημόσιους χώρους στο Μόναχο - Έως πέντε άτομα στα εστιατόρια

Υποχρεωτική η μάσκα σε δημόσιους χώρους στο Μόναχο – Έως πέντε άτομα στα εστιατόρια

Η πόλη του Μονάχου, στη Γερμανία, έκανε σήμερα υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, μετά τη νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη βαυαρική πρωτεύουσα και την μεγάλη συγκέντρωση πολιτών σε ανοιχτούς χώρους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, έπειτα από συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, αποφασίστηκε η επιβολή της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους και δρόμους της πόλης, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού.

Επιπλέον, την Πέμπτη τίθενται εκ νέου σε ισχύ περιορισμοί που αφορούν την κοινωνική ζωή των πολιτών στο Μόναχο: μόνο πέντε άτομα από έως και δύο νοικοκυριά επιτρέπεται να συναντώνται είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο χώρο και αυτό αφορά, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος Ντίτερ Ράιτερ, και τις επιχειρήσεις γαστρονομίας.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ επέκρινε την συγκέντρωση πολλών ατόμων σε εστιατόρια κατά το Σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη αυστηροποίηση των κανόνων χρήσης μάσκας σε ολόκληρο το κρατίδιο ενόψει και της πτώσης της θερμοκρασίας. Εισηγήθηκε μάλιστα την σύγκληση νέας διάσκεψης των Πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου οι δράσεις να συντονιστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο κ. Σέντερ εντόπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα στις «ιδιωτικές εκδηλώσεις», όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων σε περιορισμένο χώρο. «Όταν δεν βοηθά η λογική, τότε πρέπει να υπάρχει έλεγχος. Ο στόχος είναι να διευκολυνθεί η λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών και η αποτροπή περαιτέρω περιορισμών στην οικονομία», τόνισε ο βαυαρός Πρωθυπουργός, ενώ, αναφερόμενος στο ποδόσφαιρο, κάλεσε τους οπαδούς της Μπάγερν Μονάχου να μην ταξιδέψουν στην Βουδαπέστη για τον τελικό του Super Cup εναντίον της Σεβίλλης, ο οποίος θα διεξαχθεί την Πέμπτη στην Βουδαπέστη.

Χθες τα νέα κρούσματα κορονοϊού στο Μόναχο ξεπέρασαν το όριο των 50 ανά 100.000 εντός επτά ημερών, φθάνοντας τα 55,6, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ. Σε ανάλογη πορεία βρίσκεται η περιοχή Κρόιτσμπεργκ-Φρίντριχσχάιν στο Βερολίνο (50,8), με την υπουργό Υγείας Ντιλέκ Καλαϊτσί να εκφράζει την ανησυχία της για την δυσκολία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων, αλλά και για την αύξηση του αριθμού των νεαρών ατόμων που βρίσκονται θετικά στον κορονοϊό.

Αισιόδοξος ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ

Αισιόδοξος πως η Αυστρία θα αποφύγει δεύτερο κύμα κορονοϊού εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας της χώρας Ρούντολφ Άνσομπερ, σημειώνοντας ότι τα μέτρα «προωθήθηκαν» λόγω του αυξανόμενου αριθμού των λοιμώξεων.

«Η κυβέρνηση γνώριζε ότι το φθινόπωρο θα είναι μια δύσκολη φάση και έχει προετοιμαστεί πολύ επαγγελματικά από τον Ιούλιο» ανέφερε ο ίδιος, απορρίπτοντας την κατηγορία της Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, της αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση με την αμέλεια της έχασε τους τελευταίους μήνες το προβάδισμα στην καταπολέμηση της πανδημίας που είχε κερδίσει με το lockdown.

Η κυβέρνηση μετά τη χαλάρωση έκανε «μεγάλα λάθη», δεν υπήρχε «κανένα σαφές σχέδιο» για τον καλοκαιρινό τουρισμό ούτε για να ξεκινήσει το σχολείο το φθινόπωρο, επισήμανε η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, ζητώντας ταυτόχρονα μία «νέα στρατηγική γρήγορων τεστ για την Αυστρία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, ο οποίος προέρχεται από τους Πράσινους που συγκυβερνούν με το Λαϊκό Κόμμα, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, ερωτηθείς ως προς τη σχέση του με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ανέφερε πως υπήρξαν «διαφορετικές εκτιμήσεις για το χρονοδιάγραμμα των μέτρων» και στη συνέχεια, σε συζητήσεις με συμβούλους, ακολούθησαν «λογικές εκτιμήσεις».

Σύμφωνα με τον Ρούντολφ Άνσομπερ, εάν οι τελευταίοι περιορισμοί σε ιδιωτικές εκδηλώσεις και γιορτές, όπως η νέα επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας, δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε θα υπάρξει επίσπευση του κλεισίματος των καταστημάτων εστίασης που αυτή τη στιγμή είναι η 01.00 ώρα μετά τα μεσάνυχτα, καθώς και περαιτέρω επέκταση της χρήσης μάσκας, ενώ για τον ίδιο θα ήταν κατανοητή επίσης μία παρέμβαση των αρχών σε εστίες.


Πηγή