Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Υπό αμφισβήτηση ξανά η συνθήκη της Λωζάνης από τον Ερντογάν

Η συνθήκη της Λωζάνης απασχόλησε ξανά τον τούρκο πρόεδρο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αμφισβήτησε εκ νέου την ισχύ της σε ομιλία του σε κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα.

«Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε». Ενώ συνέχισε με νόημα: «Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μάς τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε».

Τέλος, διευκρίνισε πως όταν αναφέρεται σε αλλαγές εννοεί: «Από το 1914, που φτάσαμε από τα 2.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννεά χρόνια στη Λωζάνη, μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο».

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως αρνείται την κατάσταση ανάγκης και εγκλωβισμού που επέφερε στην χώρα του η συνθήκη του 1923 και θυμάται ξανά την Οθωμανική αυτοκρατορία και τους Σελτζούκους.


Πηγή