Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Φθινοπωρινός και σήμερα ο καιρός – Έντονα φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται και σήμερα Πέμπτη σε μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά των μετεωρολόγων για τον καιρό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα φαινόμενα αναμένονται κατά τόπους έντονα, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Καιρός: Έντονα φαινόμενα και την Πέμπτη -Η «ψυχρή λίμνη» επιμένει πάνω από την Ελλάδα

Καιρός: Σφοδρή καταιγίδα στην Αθήνα -Για έντονες πλημμύρες και υδροστόβιλους προειδοποιεί ο Αρναούτογλου

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, προειδοποιώντας για τα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο σε κυρίως 11 περιοχές.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξακολουθεί να ισχύει μέχρι αύριο Παρασκευή, για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι βροχές και οι καταιγίδες αναμένεται ότι θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Κακοκαιρία: Έπεσαν 50.000 κεραυνοί έως τις 17:00! Ξεπέρασε τα 100 χιλιοστά η βροχή στα ανατολικά

Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ για επικίνδυνα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο -11 περιοχές στο «μάτι»

Υπενθυμίζεται ότι έντονη ήταν η κακοκαιρία που «χτύπησε» κατά τόπους την Τετάρτη (24/8) σχεδόν όλη την Ελλάδα, καθώς διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας αντιμετώπισαν (και σε μερικές περιπτώσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν) σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Αποκλεισμοί δρόμων, διακοπές ρεύματος, σοβαρές πλημμύρες, πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις ακόμα και υδροστρόβιλοι καταγράφηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Meteo: Η «ψυχρή λίμνη» στην Ελλάδα αναμένεται να έχει διάρκεια

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η «ψυχρή λίμνη» αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από τη χώρα μας για τις επόμενες τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες στη χώρα μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τοπικά τα φαινόμενα προσδιορίζονται έντονα και επίμονα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια.

Μάλιστα, λόγω της φύσης μιας «ψυχρής λίμνης» σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την Ελλάδα, είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαια ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων.

ΕΜΥ: Ο καιρός ανά περιοχή σήμερα Πέμπτη 25/8/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα Πέμπτη 25 Αυγούστου, στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα έως τις προμεσημβρινές ώρες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως στη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο), στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας και στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) και έως το βράδυ στις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), στην κεντρική και βόρεια Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στο νομό Φθιώτιδας).

Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές δεν θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
  • Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Έως τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία ( κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας και στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) και έως τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές κυρίως στα ηπειρωτικά.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ στις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας) και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στο νομό Φθιώτιδας) θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Τα φαινόμενα στα βορειότερα τμήματα νωρίς το πρωί θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Οι περιοχές που κατά κύριο λόγο θα «χτυπήσουν» τα έντονα φαινόμενα σήμερα Πέμπτη 25/8/22

Το Meteo προβλέπει ότι σήμερα αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, με έμφαση σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της βόρειας Εύβοιας, των Σποράδων και του βορείου Αιγαίου.

Οι καταιγίδες στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, ενώ τοπικά μικρή άνοδο στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, και θα κυμανθεί, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 27-28 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 33-34, στην Ήπειρο από 14 έως 28-30 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 27-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 27-28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-5 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα, όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στο Ιόνιο θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί άνεμοι, με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις, και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32-33 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Η κακοκαιρία θα κάνει… κύκλους πάνω από τις ίδιες περιοχές

Με τη σειρά του, ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε χθες ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και μάλιστα θα πλήξουν τις ίδιες περιοχές. Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ ζήτησε ξανά από τους πολίτες να προσέχουν.

Όπως εξήγησε, η διάρκεια των φαινομένων έχει να κάνει με το γεγονός ότι η καιρική διαταραχή κινείται πάρα πολύ αργά ανατολικότερα και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έντονα φαινόμενα να «χτυπούν» τις ίδιες περιοχές, με συνέπεια τα προβλήματα σε αυτές να γίνονται ακόμη περισσότερα.

Παρ’ όλα αυτά, απόψε το βράδυ της Πέμπτης θα υπάρξει μια σχετική ηρεμία του καιρού, ωστόσο δεν αποκλείεται η διατήρηση της αστάθειας σε αρκετές περιοχές.

Επίσης, ο Σάκης Αρναούτογλου σημείωσε ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή (26/8), ημέρα κατά την οποία θα αρχίσει να παρατηρείται η σταδιακή βελτίωση, από το μεσημέρι και μετά.

Αστάθεια θα υπάρξει μόνο στον ηπειρωτικό κορμό, κυρίως στα ορεινά και στα ημιορεινά.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τρίτη 30/8/22

Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, την Παρασκευή 26 Αυγούστου στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 29 με 31 και στη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές, ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Κυριακή 28 Αυγούστου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου και την Τρίτη 30 Αυγούστου προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.


Πηγή