Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Φινλανδία: Έρχονται μεγάλες απεργίες στον βιομηχανικό κλάδο – Οι εργαζόμενοι διεκδικούν υψηλότερους μισθούς | ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι του κλάδου της βιομηχανίας της Φινλανδίας σχεδιάζουν να κατέβουν σε απεργία τον Ιανουάριο. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν υψηλότερους μισθούς.

Η κινητοποίηση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα να κλείσουν μονάδες εξόρυξης, μετάλλων και τεχνολογίας, ανέφεραν σήμερα τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Εργοδοτικές οργανώσεις του βιομηχανικού κλάδου της Φινλανδίας υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες αμοιβές θα απειλήσουν την ανταγωνιστικότητα, ενώ τα συνδικάτα απαντούν ότι η εργοδοτική πρόταση για τους μισθούς θα επιδεινώσει το επίπεδο της διαβίωσης των εργαζομένων.

Η δεκαήμερη απεργία που σχεδιάζεται να ξεκινήσει στις 14 Ιανουαρίου θα επηρεάσει τις δραστηριότητες σε πάνω από 200 επιχειρήσεις στη Φινλανδία, μεταξύ άλλων τις Nokia, Kone, Metso Outotec και Outokumpu.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις θα συναντηθούν με την Εθνική Υπηρεσία Συνδιαλλαγής της Φινλανδίας την 4η Ιανουαρίου, προκειμένου να επιχειρήσουν να βρεθεί μια λύση στο θέμα της αύξησης των μισθών, στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, έγινε σήμερα γνωστό από το γραφείο του φορέα.


Πηγή