Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Φονική καταιγίδα έπληξε τη Ρουμανία

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 67 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας που έπληξε τη δυτική Ρουμανία, με τους ανέμους που τη συνόδευαν να φθάνουν έως και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές και σε τμήματα της Σερβίας και της Κροατίας.

Δρόμοι έκλεισαν και τα δρομολόγια ανεστάλησαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο περιοχών της χώρας εξαιτίας των δέντρων που ξεριζώθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους. Ζημιές καταγράφηκαν σε νοσοκομεία, σχολεία και πολυκατοικίες, την ώρα που δεκάδες πόλεις και χωριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση.

Πολλοί από τους τραυματίες ήταν άνθρωποι που περπατούσαν αμέριμνοι στους δρόμους ή έβγαιναν από σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Μια ομάδα τουριστών παρέμεινε εγκλωβισμένη σε τελεφερίκ για μία ώρα στην κοινότητα Μαραμούρες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στη Σερβία, ένας άνδρας αγνοείται με τη βάρκα του στον ποταμό Δούναβη και έξι άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα 5χρονο παιδί, τραυματίστηκαν από πτώσεις δέντρων.

Στην Κροατία, κυκλοφοριακό κομφούζιο προκάλεσαν οι πλημμύρες σε αρκετές παράκτιες πόλεις.

«Δεν μπορούμε να πολεμήσουμε τον καιρό» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena3 TV.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους πολίτες στις κοινότητες που επλήγησαν από την καταιγίδα.

Ο Νικολάε Ρόμπου, δήμαρχος της πόλης Τιμισοάρα περιέγραψε στο ρουμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Digi24:

«Υπάρχουν δεκάδες δέντρα που έχουν ξεριζωθεί, κλειστοί δρόμοι, δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Στέγες ξεκόλλησαν από σπίτια και κτίρια. Φορτηγά αναποδογύρισαν. Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τέτοιο».

localStorage.clear();


Πηγή