Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Φωτιά στην Πεντέλη: Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού -Σήμερα οι ανακοινώσεις για την αρωγή στους πληγέντες

Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στην μεγάλη φωτιά της Πεντέλης.

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει περιθώριο για θριαμβολογίες, όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο σημειώνουν ότι ο συντονισμός και το επιχειρησιακό πλάνο αντιμετώπισης μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς με πολλά μέτωπα και υπό αντίξοες συνθήκες ήταν σε ανώτερο επίπεδο σε σχέση με αυτά που είχαμε δει στο παρελθόν.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δοκιμασία στο μέτωπο των πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι με συνεργάτες του πρωθυπουργού να παρομοιάζουν τα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με αυτά που επικράτησαν στο Μάτι.

Επισημαίνουν την άμεση κινητοποίηση, την οργανωμένη εκκένωση και την διαρκή ενημέρωση που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολύ λιγότερες ζημιές σε σπίτια και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

«Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής», τονίζουν οι ίδιες πηγές και κάνουν ειδική αναφορά στη λειτουργία του «112» μέσω του οποίου ενημερώνονταν οι πολίτες και την προληπτική απομάκρυνση τους από περιοχές που αντιμετώπιζαν κίνδυνο. Στην περίπτωση της Πεντέλης πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους. Ανάλογη και πιο επιτυχημένη αντίδραση υπήρξε και στις φωτιές που ξέσπασαν σε Μέγαρα και Σαλαμίνα, λίγη ώρα αφότου είχε τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από τη συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, χθες το απόγευμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πυρκαγιά της Πεντέλης να οφείλεται σε εμπρησμό. «Δεν αποκλείουμε τίποτα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέστησε να αναμένουμε το πόρισμα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής τονίζοντας ότι «δεν αποκλείεται και η περίπτωση του εμπρησμού». Με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν αποκλειστεί ο κεραυνός και το βραχυκύκλωμα και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αναπτύξει κλιμάκια στην περιοχή για την συγκέντρωση στοιχείων.

Σε εξέλιξη είναι και η καταγραφή των ζημιών στην πληγείσα περιοχή, ενώ σήμερα ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος θα κάνει ανακοινώσεις για την παροχή κρατικής αρωγής στους πληγέντες. Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε διαβεβαίωσε ότι «για όσους έχουν πληγεί η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους με μεγάλη ταχύτητα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα».


Πηγή