Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Φόβο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία εκφράζουν 7 στους 10 Έλληνες

Η στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα δεν άφησε ανεπηρέαστη την κοινή γνώμη. Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Prorata για το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ και τη δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», η γειτονική χώρα καταγράφεται ως η Νο1 πηγή ανησυχίας.

Αναλυτικότερα, για την Τουρκία, οι ερωτηθέντες την αντιλαμβάνονται ως τη λιγότερη φιλική χώρα και σαν «απειλή».

Όσον αφορά τα Βαλκάνια, παρότι μόνο η Βουλγαρία ως κράτος με φιλικές διαθέσεις απέναντι στην Ελλάδα, ενώ η Αλβανία και η πΓΔΜ δεν εμπνέουν ανησυχία. Ο

Ενδιαφέρον, επίσης, είναι το γεγονός πως το μακεδονικό ζήτημα εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλά στην ιεράρχηση των πολιτών με τα σημαντικότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες κατανοούν το ενδεχόμενο να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας-πΓΔΜ με μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Στο ερώτημα για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ένταση των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 67% παραδέχθηκε ότι φοβάται για θερμά επεισόδια, ενώ το 61% δήλωσε ότι του προκαλεί οργή αυτή η ένταση και το 61% νιώθει απογοήτευση για την αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ένταση.

Στο ερώτημα ποιες χώρες από τις παρακάτω θεωρείτε εχθρικές οι πολίτες απαντούν:

  • Αλβανία: 47% Ναι, 37% Όχι
  • πΓΔΜ: 45% Ναι, 38% Όχι
  • Βουλγαρία: 70% Όχι, 10% Ναι
  • Τουρκία: 87% Ναι, 7% Όχι

localStorage.clear();


Πηγή