Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Χάος στο Καζακστάν: Δεν εγκαταλείπει τη χώρα ο πρόεδρος -Απειλεί με «μέγιστη σκληρότητα» κατά των διαδηλωτών | ΚΟΣΜΟΣ

Χάος εξακολουθεί να επικρατεί στο Καζακστάν, λόγω των βίαιων διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει με αφορμή την αύξηση στην τιμή του υγραερίου.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, ανακοίνωσε σήμερα (5/1) ότι ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει με την «μέγιστη σκληρότητα» για την αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Τοκάγεφ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας από τις ταραχές στο Αλμάτι. Διευκρίνισε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα και ότι θα παραμείνει στην πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν (πρώην Αστάνα).

Καζακστάν: Χάος στη χώρα με περισσότερες από 200 συλλήψεις -Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Αναβρασμός στο Καζακστάν: Βίαιες διαδηλώσεις λόγω της αύξησης στην τιμή του υγραερίου [εικόνες]

Καζακστάν: Ο Τοκάγεφ απομάκρυνε τον πρώην πρόεδρο Ναζαρμπάγεφ από επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας

Παράλληλα, ο πρόεδρος Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ δήλωσε σήμερα ότι τέθηκε επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας στη θέση του βετεράνου πρώην ηγέτη της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Τοκάγεφ δήλωσε πως αναλαμβάνει αμέσως την ηγεσία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα ρόλο μέσω του οποίου ο Ναζαρμπάγεφ συνέχιζε να έχει σημαντική επιρροή μετά την απροσδόκητη παραίτησή του από την προεδρία το 2019.

Φωτογραφία: AP Photo-Vladimir Tretyakov
Φωτογραφία: AP Photo-Vladimir Tretyakov

Ο Τοκάγεφ δεν κατονόμασε τον Ναζαρμπάγεφ. Ο 81χρονος πρώην πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί ούτε έχει μιλήσει δημόσια από την αρχή των διαμαρτυριών, οι οποίες έκαναν νωρίτερα σήμερα τον Τοκάγεφ να δεχθεί την παραίτηση της κυβέρνησής του.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Reuters επισημαίνει πως η κίνηση αυτή φαίνεται να σηματοδοτεί τον οριστικό παραμερισμό του Ναζαρμπάγεφ, ενός πρώην επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος που κυβέρνησε ως αδιαφιλονίκητος πρόεδρος για σχεδόν τρεις δεκαετίες, αφού το Καζακστάν κέρδισε την ανεξαρτησία του με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Δεν είναι σαφές αν αυτό θα ικανοποιήσει τους διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους ακούστηκαν να φωνάζουν «Έξω ο γέρος!», ένα παραδοσιακό σύνθημα κατά του επί 30 χρόνια ηγέτη της χώρας. Νωρίτερα ο Τοκάγεφ είχε απομακρύνει τον ανιψιό του Ναζαρμπάγεφ από τη θέση του ως δεύτερου στην ιεραρχία της Επιτροπής Κρατικής Ασφαλείας, διαδόχου της σοβιετικής KGB.

Φωτογραφία: AP Photo-Vladimir Tretyakov
Φωτογραφία: AP Photo-Vladimir Tretyakov

Πηγή