Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Χαρίτσης: Από αύριο στις ΗΠΑ για προσέλκυση επενδύσεων

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων άνω των 2 δισ. ευρώ και έρχεται νέος κύκλος τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας «Στο Κόκκινο». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπουργικό κλιμάκιο μεταβαίνει αύριο στις ΗΠΑ για να παρουσιάσει σε επενδυτές, funds και τράπεζες τους στόχους και τα μέσα υλοποίησης που προσφέρει το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι την Τετάρτη μεταβαίνει στις ΗΠΑ μαζί με κλιμάκιο άλλων υπουργών, στο πλαίσιο αποστολής για τις συνεδρίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά για και επαφές και παρουσιάσεις σε επενδυτές, funds και τράπεζες, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε, «για εμάς έχει σημασία σε αυτές τις επαφές να υπάρξει μία παρουσίαση της στρατηγικής, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, σε σχέση με τις επενδύσεις. Αυτό ζητούν σε αυτή τη νέα φάση οι επενδυτές: ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, πού εστιάζεται η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων (σε κλάδους και τομείς). Αυτή είναι η δουλειά που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ για να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής που έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες και καθορίζει βασικούς στόχους και μέσα υλοποίησης, για την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε τα κύρια στοιχεία που αφορούν προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων:

  • υψηλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για επενδύσεις σε καινοτομικές προσπάθειες
  • επενδύσεις σε βιομηχανία, μεταποίηση και αγροτοδιατροφή που είχαν παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια
  • σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας σε μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, όπου μπορούν να αναπτυχθούν διεθνείς συνεργασίες
  • τουριστικές επενδύσεις, όπου το διαχρονικά μεγάλο ενδιαφέρον έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα

Τόνισε παράλληλα ότι «κρίσιμη σε αυτή τη φάση είναι η στροφή σε παραγωγικές επενδύσεις, η ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα, που προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες και δημιουργεί σταθερές σχέσεις εργασίας», είπε ο υπουργός.

localStorage.clear();


Πηγή