Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Χωρίς πρόοδο για το χρέος στο Washington Group

Χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του Washington Group, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων.

Ευρωπαϊκές χώρες και ΔΝΤ απέτυχαν να λύσουν τις διαφορές τους για το θέμα του χρέους, παρατηρεί το πρακτορείο. Οι συζητήσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στον Καναδά, όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G7.

Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Eurogroup. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαπιστώθηκε η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για μέτρα ελάφρυνσης και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μαζί με τους ομολόγους τους εκτός ευρώ για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, όπου στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωνε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει «σημαντική». «Εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία», πρόσθεσε ο Μ. Σεντένο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αφού εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σταθεί τα πόδια της και να αποκτήσεις πρόσβαση στις αγορές.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά» νέα, καθώς συμφωνήθηκε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.

localStorage.clear();


Πηγή