Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

«Χωρίς όρους από τις ΗΠΑ η πώληση των F-16 στην Τουρκία», υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ για την απόσυρση της τροπολογίας για τους όρους πώλησης των F-16 στην Τουρκία από τον αμυντικό προϋπολογισμό της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Σε μια διαφορετική ανάγνωση και αγνοώντας ότι το Κογκρέσο τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων, ΜΜΕ στην Τουρκία πανηγυρίζουν για το σχετικό νομοσχέδιο.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι οι όροι που έθετε η τροπολογία για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα και την εξαρτούσαν από μια σειρά προϋποθέσεις αφαιρέθηκαν από το τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες.

Μια επιτροπή διάσκεψης αποτελούμενη από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας οριστικοποίησε το νομοσχέδιο για τον νόμο περί εξουσιοδότησης της εθνικής άμυνας (NDAA), το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα με την τελική έκδοση του σχεδίου κειμένου που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Anadolu, το οποίο θα ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων», οι τροπολογίες που υποβλήθηκαν από ομάδα αντιπροσώπων απαλείφθηκαν από το νομοσχέδιο.

Οι τροπολογίες επεδίωκαν να επιβάλουν διάφορους περιορισμούς στην πώληση των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκική Δημοκρατία, μεταξύ των οποίων να μην χρησιμοποιούνται τα μαχητικά αεροσκάφη για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ελλάδας και να απαιτείται από την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιστοποιήσει ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον.

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον λέγεται ότι ήταν αποτελεσματικές για την αλλαγή αυτή στη Γερουσία, αναφέρει το τουρκικό μέσο.

Αφού η Γερουσία ψηφίσει το NDAA, θα γίνει κοινό κείμενο με προηγούμενη έκδοση που έχει ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων πριν σταλεί στο γραφείο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για να υπογραφεί ως νόμος.

Χαιρετίζει το κείμενο και ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαιρέτισε το τελικό κείμενο που αφαιρεί του όρους πώλησης των αεροσκαφών, ως μια θετική κίνηση,

«Ψυχρολουσία στην Αθήνα» λέει η Hurriyet

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η τουρκική Hurriyet: «Η Τουρκία βρίσκεται και πάλι στην ατζέντα της γειτονικής Ελλάδας. Ενώ η ένταση στο Αιγαίο συνεχίζει να αυξάνεται με τις δηλώσεις που προέρχονται από την Αθήνα, τα νέα από τις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει κατάσταση ψυχρολουσίας στην Αθήνα».

Ανάφερει χαρκτηριστικά: «Στην τελική έκδοση του νομοσχεδίου δεν συμπεριλήφθηκαν οι ρήτρες που συνδέουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία με περιοριστικούς όρους, οι οποίες είχαν κατατεθεί από 18 εκπροσώπους, μεταξύ των οποίων ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος του Νιου Χάμσαϊρ, Κρις Παππάς, ο Ρεπουμπλικάνος, Γκας Μπιλιράκης, η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο Ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης και ο Δημοκρατικός Φραντ Παλόνε, γνωστοί για την εγγύτητά τους στο ελληνικό λόμπι».

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν κάνουν παραβιάσεις»

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικό έγγραφο με τη μορφή αναφοράς που συνόδευε το κείμενο αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, αναφέρθηκε:

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο του NDAA»

Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας, παρόλο που η προσπάθεια για την υιοθέτηση τροπολογίας όρων πώλησης για τα F-16 δεν τελεσφόρησε.


Πηγή