Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε ο Μπορίσοφ

Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ υποσχέθηκε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα των πολιτών στη φτωχότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται έλαβε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία, όπως αναφέρει το Reuters, αποτέλεσε μια τυπική διαδικασία αφότου το κόμμα GERB του Μπορίσοφ, το οποίο κέρδισε τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου, κατέληξε σε συμφωνία με τους Ενωμένους Πατριώτες (UP), μια συμμαχία τριών εθνικιστικών κομμάτων, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το μικρό λαϊκιστικό κόμμα Volya ψήφισε υπέρ της νέας κυβέρνησης, ενώ οι Σοσιαλιστές και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MRF την καταψήφισαν.

Ο Μπορίσοφ, που γίνεται πρωθυπουργός για τρίτη φορά, δεσμεύθηκε ότι θα κατασκευάσει περισσότερους αυτοκινητοδρόμους και ότι θα καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο προκειμένου να τονώσει την οικονομία. Αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 50% σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, ενώ η φορολογία εισοδήματος και επιχειρήσεων θα παραμείνει αμετάβλητη στο 10%, είπε.

«Θα ηγηθούμε πολιτικών και θα εφαρμόσουμε μέτρα για να αυξήσουμε τα εισοδήματα των πολιτών», δήλωσε ο 57χρονος Μπορίσοφ στο κοινοβούλιο, πριν από την ψηφοφορία.

Ο Μπορίσοφ δεσμεύθηκε να συστήσει ένα ειδικό σώμα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, αλλά οι αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τη βούλησή του για μεταρρυθμίσεις.


Πηγή