Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Όταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός μιλούσε για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Όταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός μιλούσε για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Άγνωστες πτυχές της ζωής και της πολιτικής σκέψης του Ανδρέα Παπανδρέου είχε αποκαλύψει ο πρώην υπουργός Υγείας, καθηγητής Καρδιολογίας και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος έφυγε την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 από τη ζωή. Αυτό συνέβη σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Κανάλι της Βουλής και προβλήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2019, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ανθρώπου που ηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ (8 Φεβρουαρίου 1919).

«Ο γιατρός δεν πρέπει να μιλά ποτέ. Σήμερα όμως αποφασίζω να μιλήσω για το πώς τον είδα προσωπικά ως πολιτικό και ως άνθρωπο στα οκτώ τελευταία χρόνια της ζωής του, χρόνια πικρίας και αυτοκριτικής… Μιλώ τώρα για να τον κρίνει η ιστορία με αντικειμενικότητα», είχε πει ο καθηγητής.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε εκτενώς για την κατάσταση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου και για το πώς ο ίδιος την αντιμετώπισε, καθώς και για τους φόβους του.  Αποκάλυψε, ότι είχε τον φόβο του θανάτου, αλλά δεν το έδειχνε. Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα της εκλογικής νίκης του 1993, την οποία «πανηγύρισε» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη -ακόμη και από αυτήν του 1981.

Ο καθηγητής τού είχε προτείνει να κάνει επέμβαση καρδιάς στο Χιούστον των ΗΠΑ, ο πρόεδρος τον είχε ρωτήσει εάν θα μπορούσε να την κάνει στο Λονδίνο. Όπως είπε, προτιμούσε την Αγγλία, γιατί στην Αμερική δεν ένιωθε ασφαλής, όχι όμως για λόγους ιατρικούς. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, «σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες, όλα μπορούν να συμβούν».

Επίσης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός σημείωσε ότι «τέλη Αυγούστου του 1988, κλήθηκα από την ομάδα των γιατρών που παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου να τον εξετάσω καρδιολογικά. Το ιατρικό του πρόβλημα θεωρούταν από τους θεράποντες γιατρούς του κατά βάση παθολογικό και για τον λόγο αυτό υποβλήθηκε μυστικά σε διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις».

Επίσης, μίλησε και για το Ειδικό Δικαστήριο και στο πώς το αντιμετώπιζε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος αποφάσισε -όπως του είχε πει- να μην παραστεί στη δίκη, προκειμένου να μην αξιοποιηθεί η παρουσία του εκεί για τη δημιουργία ενός… σόου.

Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε ο καθηγητής για τη στάση της οικογένειας Παπανδρέου (αναφέρθηκε και στον Γεώργιο Παπανδρέου) απέναντι στην Αριστερά. «Δεν χτυπούσαν ποτέ την Αριστερά. Το βασικό τους μέτωπο ήταν ανέκαθεν με τη Δεξιά», αποκάλυψε ότι του είχε πει.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην περίοδο που η «Αυριανή» δημοσίευε τις γνωστές φωτογραφίες της συζύγου του Ανδρέα Παπαδρέου, Δήμητρας Λιάνη. Όντας μάρτυρας σε μία πρωτοφανή πρόταση που δέχθηκε για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αποκάλυψε ότι του είχαν πει: «Πρόεδρε, θα κάνεις ό,τι κάνει ένας χωριάτης, όταν του πειράζουν τη γυναίκα. Ο χωριάτης θα πάρει ένα τσεκούρι και θα ανοίξει το κεφάλι αυτού στα δύο». Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε αυτή την σύσκεψη δεν είπε τίποτα, όπως σημείωσε ο καθηγητής, αλλά μετά από κάποιο διάστημα του είχε πει: «Δημήτρη, όταν ένας πρωθυπουργός υιοθετεί εγκληματικές σκέψεις, παίρνει διαζύγιο από τη λέξη που λέγεται Δημοκρατία».

Μεταξύ των όσων ανέφερε, ήταν ένα περιστατικό που έγινε στις αρχές Ιανουαρίου του 1996, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε τον Δημήτρη Κρεμαστινό στην εντατική του «Ωνασείου». Εκεί τον ρώτησε εάν τον αμφισβητούν εντός κόμματος, με την απάντηση που πήρε να είναι: «Ναι, πρόεδρε». Εκεί ήταν που ουσιαστικά είχε δρομολογηθεί η αποχώρηση από την πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε όλη τη συνέντευξη:


Πηγή