Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Την καθιέρωση πέντε αλλαγών στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια ενέκρινε η FIFA

Την καθιέρωση πέντε αλλαγών στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια ενέκρινε η FIFA

Στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συμφώνησαν για τη δυνατότητα πέντε αλλαγών από τις ομάδες στην επανέναρξη των πρωταθλημάτων μετά τον «πάγο» που είχε μπει σε αυτά λόγω κορονοϊού, μια διαφοροποίηση στους κανόνες που κρίθηκε αναγκαία, βάσει των δεδομένων που έχει προκαλέσει η πανδημία στο ποδόσφαιρο.

Το συμβούλιο της FIFA που είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου (IFAB) ενέκρινε σήμερα την αύξηση των αλλαγών από τρεις που μπορούσε να κάνει κάθε ομάδα. Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο ισχύει για διοργανώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να αρχίσουν σύντομα και θα ολοκληρωθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου, με ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο να επεκταθεί, ώστε να καλύψει ολόκληρη τη αγωνιστική 2020-21.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, κάθε ομάδα δικαιούται να κάνει έως και πέντε αλλαγές, χωρίς όμως να διακόψει το παιχνίδι περισσότερες από τρεις φορές. Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μπράιαν Σουόνσον από το SkySports, σε περίπτωση που ένας αγώνας οδηγηθεί στην παράταση, θα ισχύει και η έξτρα αλλαγή.

Όσο για το VAR και τη χρήση του, αυτό το αφήνει στη διακριτική ευχέρεια κάθε Λίγκας, αρκεί να τηρήσει τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται για να αποφευχθεί οποιοδήποτε… απρόοπτο λόγω του ιού.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Εγκρίνονται οι 5 αλλαγές για τις ομάδες προκειμένου ν’ αποφευχθούν όσο γίνεται οι τραυματισμοί
  • Θα υπάρχουν τρία «παράθυρα» στην εξέλιξη των αναμετρήσεων για αλλαγές, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πολλές διακοπές των αγώνων, εξαιρουμένης της ανάπαυλας και της παράτασης
  • Στην παράταση συνεχίζει να ισχύει η εξτρά αλλαγή
  • Η FIFA ξεκαθαρίζει ότι την ενδιαφέρει και κάνει ό,τι μπορεί για το καλό των ποδοσφαιριστών
  • Παράλληλα, το VAR θα είναι στη δικαιοδοσία της κάθε Λίγκας για την εφαρμογή του ή όχι…

Η απόφαση της IFAB δεν είναι δεσμευτική και η κατά περίπτωση διοργανώτρια αρχή (Ομοσπονδία ή Λίγκα) έχει το δικαίωμα να την ενσωματώσει ή όχι στους κανονισμούς της.




Πηγή